Det råder full aktivitet i friser- och nagelsalongen hos Framtidståget i Örnsbergs industriområde. Ett gäng ukrainska kvinnor vårdar naglarna på salongens besökare, som passar på att ta det lugnt medan de får behandling.

– Jag har varit här fem gånger. Det är skönt att koppla av under tiden, säger stammisen Alexandrina Pravdina med ett nöjt leende.

Hon är inte ensam om att komma hit. Under de 1,5 år som salongen har funnits har verksamheten vuxit. Frisören Olha Vasylenko och nagelskulptören Tetiana Sergieieva lär upp en stor grupp andra ukrainska kvinnor, som får fortbildning samtidigt som de ger besökarna gratis hår- och nagelvård.

– Jag älskar mitt arbete och att lära upp människor. Och det ger mig också en inkomst som jag behöver för mina barns skull, säger Olha Vasylenko som flydde med sina tre barn från hemtrakten nära Kiev i mars 2022.

Olha Vasylenko (till höger) var frisör i Ukraina innan hon tvingades fly. Nu lär hon upp andra i yrket. Lesia Liebidieva är en av dem – och hon har nu fått arbete på en annan frisersalong.

Olha Vasylenko (till höger) var frisör i Ukraina innan hon tvingades fly. Nu lär hon upp andra i yrket. Lesia Liebidieva är en av dem – och hon har nu fått arbete på en annan frisersalong.

Angie Gray

Sedan dess kämpar hon, liksom tiotusentals andra ukrainska flyktingar, med att bygga upp en tillvaro i Sverige. Mitt i träffade henne första gången för ett år sedan, inför ett reportage som skildrade den ideella föreningen Framtidstågets många verksamheter för ukrainare som flytt Rysslands invasionskrig.

”Som ett andra hem”

”Mötesplats framtid” heter projektet som gett hundratals ukrainare yrkesutbildningar, stöd och coachning under cirka ett och ett halvt år. Man har kurser inom it/tech/digital kompetens och inom skönhetsvård samt arbetsmarknadsträffar och individuell vägledning som ska öka kunskapen om svensk arbetsmarknad. Dessutom finns kurser i yrkessvenska och yrkesengelska och samtalsstöd för dem som behöver bearbeta traumatiska minnen.

– Den här platsen har blivit som ett andra hem. Vi är som en familj som hjälps åt. Vi kan inte föreställa oss att inte komma hit, säger projektledaren Anastasiia Isaieva och slår ut med händerna.

Projektledaren Anastasiia Isaieva och projektassistenten Dariia Kostiuk jobbar bra ihop och har också blivit goda vänner. Gemenskapen hos Framtidståget betyder mycket för dem och andra flyktingar från Ukraina.

Projektledaren Anastasiia Isaieva och projektassistenten Dariia Kostiuk jobbar bra ihop och har också blivit goda vänner. Gemenskapen hos Framtidståget betyder mycket för dem och andra flyktingar från Ukraina.

Angie Gray

Finansiering upphör

Men frågan är hur det blir framöver. ”Mötesplats framtid” finansieras med pengar från Europeiska socialfonden (ESF). Sedan april 2022 har Svenska ESF-rådet pytsat ut 936 miljoner kronor ur fonden, till 143 projekt runt om i Sverige, för ukrainare som kommit hit genom massflyktsdirektivet.

Men finansieringen har hela tiden haft en tidsgräns. Den 31 mars upphör den,
ett beslut på EU-nivå. ”Mötesplats framtid” i Örnsberg hör till de projekt som drabbas.

– Nu försöker vi hitta nya vägar för att kunna fortsätta verka i någon form. Vi ­behöver sprida kunskapen till människor om att vi finns här och om allt vi kan, säger Anastasiia Isaieva.

Vill knyta kontakter

Hoppet är att kunna knyta kontakter med samarbetspartners, gärna i närområdet, berättar Sebastian Sjöström, samordnare på projektavdelningen.

– Vi försöker hitta kreativa lösningar. Ukrainare har fått vägar in till arbetsmarknaden här och och många har kommit långt och har bra yrkeskunskaper. Vi vill väcka engagemanget för dem hos folk i området, sådana som jobbar med it, programmering och skönhetsvård till exempel, säger han.

Yuliia Krutyholova vårdar naglarna på Svitlana Gnatchenko i friser- och nagelsalongen i källaren hos den ideella föreningen Framtidståget.

Yuliia Krutyholova vårdar naglarna på Svitlana Gnatchenko i friser- och nagelsalongen i källaren hos den ideella föreningen Framtidståget.

Angie Gray

Framtidståget håller till i Örnsbergs industriområde, på Instrumentvägen 20.

Framtidståget håller till i Örnsbergs industriområde, på Instrumentvägen 20.

Angie Gray

Ordnar skönhetsfestival

Hundratals ukrainare har alltså gått yrkeskurserna hos Framtidståget. Dessutom har många fått anställning inom projektet och därmed ett levebröd. Frisören Olha Vasylenko och nagelskulptören Tetiana Sergieieva är två av dem – och nu satsar de på att göra sin verksamhet känd genom Skönhetsfestivalen Norrsken. Den 30 mars klockan 10–17 bjuds allmänheten in att titta när ett antal modeller får ett skönhetslyft.

– Våra deltagare skapar modellernas nya look i team. Det team som gjort den bästa looken vinner, säger Tetiana Sergieieva.

Hon och hennes vänner och kolleger lyser upp när de pratar om festivalen. Den är rolig att förbereda – och hoppet är att kunna knyta nya kontakter med människor i området genom den.

– Vi vill visa vad vi gör här och vad vi kan, säger Tetiana Sergieieva.

Nära tusen ukrainare lär sig svenska vid sfi

I juni 2023 fick ukrainska flyktingar rätt att studera sfi. Sedan dess har nära 1 000 ukrainare deltagit i de kurser som finns i Stockholm.

Hos Framtidståget i Örnsberg kan ukrainska flyktingar studera både yrkessvenska och yrkesengelska, som framgår av Mitt i:s artikel. Under hösten minskade man dock på svenskaundervisningen.

Orsaken är det beslut som kom den 1 juni 2023, efter hård kritik om att det dröjt så länge: Ukrainska flyktingar i Sverige får rätt att studera Svenska för Invandrare (sfi).

– Då valde vi att i stället satsa mer på engelskan som är mycket gångbart inom IT/tech-världen och mer gångbart för dem som inte planerar att vara kvar i Sverige på längre sikt, berättar Sebastian Sjöström, samordnare på Framtidstågets projektavdelning.

Lättare att få arbete

Möjligheten att studera vid sfi öppnade sig sedan regeringen ändrat i en förordning om vuxenutbildning, just med syftet att ge de ukrainare som flytt till Sverige via EU:s massflyktsdirektiv en bättre möjlighet att lära sig svenska.

Många har också tagit chansen. Sedan dess har 997 ukrainska flyktingar i Stockholms stad gått sfi-kurser – en viktig förutsättning för att få arbete och komma in i samhället.

De ukrainska flyktingarna har tillgång till samma sfi-utbud som andra grupper. Däremot kan de inte kombinera sina sfi-studier med andra ämnen, något andra sfi-studerande kan.

– Detta beror på att rätten är begränsad till endast svenska, skriver Jussi Koreila, verksamhetschef vid Vuxenutbildningen i Stockholms stad till Mitt i.

Får statsbidrag

Kommunerna kan ansöka om statsbidrag för kostnaderna för sfi.

– Vi får en kompensation för kostnaderna för sfi genom statsbidraget. Under 2023 räckte det beviljade statsbidraget för de kostnader vi hade för undervisningen av ukrainare, skriver Jussi Koreila.

I Stockholms stad kan den ukrainska flyktingar också gå vidare och läsa Svenska som andraspråk (SVA) när de är klara med sfi. Det kan de göra inom stadens egna skolor.

Så många är de ukrainska flyktingarna

Den 31 december 2023 var 5 616 ukrainska medborgare inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem i Stockholms stad (att jämföra med 5 598, ett år tidigare).

1 245 personer var under 18 år. 209 personer var 18–20 år. 3 883 personer var 20–64 år. 279 personer var över 65 år.

3 103 personer var kvinnor/flickor. 2 513 personer var män/pojkar.

39 810 ukrainska medborgare var inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem i Sverige den 31 december 2023 (att jämföra med 39 988 ett år tidigare).

Källa: Migrationsverket