I mars kom Olha Vasylenko till Sverige med sina tre barn, på flykt undan ryska bomber. Bakom sig lämnade hon anhöriga och vänner, hemtrakten nära Kiev och sitt arbete som frisör.
Det bagage hon bär på är tungt, men det finns ljuspunkter. En enkel källarlokal i industriområdet i Örnsberg har blivit hennes fasta punkt. Här har hon anställts som lärare på en frisörkurs, av den ideella föreningen Framtidståget.
– Ibland känns tillvaron väldigt svår, men jag får energi av det här arbetet. Och kvinnorna som kommer hit är i samma situation som jag. Vi ger varandra stöd i livet, säger Olha Vasylenko.
”Olha är unik och betyder jättemycket för oss elever”, säger Halyna Kulchytska som lär sig frisöryrkets finesser hos Olha Vasylenko.
Angie Gray
Hittar nya vägar
När Mitt i tittar in pågår undervisning i ”airtouch”. Eleverna samlas runt frisörstolen när Olha visar hur man gör – och hjälper själva till. En av dem är Halyna Kulchytska, som var chef för ett tryckeri i Lviv före flykten.
– Jag försöker anpassa mig till tillvaron här och hitta vägar till ett självständigt liv i Sverige. Det här är ett bra sätt. Olha är jättebra på att lära ut allt praktiskt och jag känner att frisöryrket kan passa mig. När jag ser andras hår får jag lust att klippa dem, säger hon, skrattar och klipper lekfullt med fingrarna i luften.
Frisörkursen är inte den enda som Framtidståget ordnar för asylsökande. I lokalerna på Instrumentvägen 20 finns bland annat kurser i webbutveckling, smartphonereparationer och videoproduktion. Kursverksamheten har funnits i fem år, men sedan kriget i Ukraina har den växt. Tidigare kom cirka 30 personer hit i veckan, nu runt 130.
– Vissa kurser är öppna för alla asylsökande, andra bara för ukrainare. Syftet är att de lättare ska hitta arbeten och kunna försörja sig. En del går flera kurser samtidigt, säger projektkoordinatorn Yulia.
Mariana Baryliuk (till höger) hoppas att webbutvecklingskursen ska hjälpa henne att få ett arbete. 18-åriga Dariia Kostiuk är volontär och hjälper bland annat till med översättning.
Angie Gray
Pingis och soffor
Ett par våningar upp i huset hörs lätta dunsar av pingisbollar. Här finns en stort rum med pingisbord och soffor där alla är alla välkomna att slå sig ner, fika och umgås. Runtomkring finns salar för undervisning. Mitt i tittar in i en av dem, där drygt tio personer går en fortsättningskurs i webbutveckling
Mariana Baryliuk från Kiev hoppas kunna starta en ny yrkeskarriär, med hjälp av denna och andra utbildningar.
– I Ukraina jobbade jag vid radion i många år, bland annat som skådespelare. Nu försöker jag mig på en ny bana. Det är svårt, men intressant, säger hon.
Mikita, en av få män vid kursen, håller med. Han lyfter också fram betydelsen av att kunna blicka framåt.
– Det som händer i Ukraina påverkar mitt sinne enormt. Men jag försöker att inte tänka på det hela tiden utan studerar i stället. Det ger mig ny kunskap och hopp om att få ett arbete här, säger Mikita, som var försäljare hemma i Kiev.
Studierna håller tankarna borta från krigets fasor, förklarar Mikita, som var försäljare i Kiev och nu bland annat lär sig webbutveckling.
Angie Gray
Ingen SFI
Mitt i gör intervjuerna på engelska eller via tolk, med dem som bara pratar ryska och ukrainska. Svenska kan de inte, eller mycket lite. Ukrainska flyktingar har inte rätt till SFI, eftersom de kom till Sverige via EU:s massflyktsdirektiv. Det har fått kritik eftersom allt tyder på att de blir kvar i landet länge. Efter hand har 39 kommuner därför beslutat att erbjuda ukrainare SFI, trots att de inte får statliga pengar till det. Dit hör dock inte Stockholm.
– Det är sorgligt att de inte har rätt till SFI och inte heller till yrkeshögskola. Många är så kompetenta och har mycket att bidra med. Våra praktiska utbildningar är bra, men vi är ingen högskola. Vi hoppas på förändring, säger projektkoordinatorn Yulia.
I väntan på det erbjuds ukrainare kurser i svenska och i engelska hos Framtidståget, som dessutom har en kurs i programmering för dem.
Yulia, projektkoordinator vid Framtidståget, visar kartan i det stora samlingsrummet med bilder av medarbetare.
Angie Gray
Social samvaro
Utöver lektionerna betyder den sociala samvaron hos Framtidståget mycket. Här hoppas man också på att flyktingarna ska få mer kontakt med människor i området. Alla är välkomna att komma och kika på verksamheten, prata med folk och kanska ta en fika vid ett språkkafé.
Nu planerar Maria för en framtid i Sverige
När Maria Verteletska flydde från kriget i Ukraina i mars förra året trodde hon att hon skulle vara tillbaka i hemlandet till sommaren. Ett år senare är det fortfarande krig och hon är kvar i Upplands Väsby. "Vår hemstad är i ruiner", säger hon.
När Mitt i träffade familjen Verteleteska i början av april förra året var de fortfarande i chock efter flykten från kriget. Mamma Maria, dottern Eva och mormor Olga fick ett första hem hos familjen Mikheel Ludvigsson i Runby.
Mormor Olga med Eva.
Privat
– Vi var så tacksamma för hjälpen, men då var vi helt inställda på att snart åka hem, berättar Maria.
Så blev det inte.
– Vi har hela tiden hoppats att kriget skulle ta slut, men i somras förstod vi att det skulle dra ut på tiden.
Efter fyra månader hos sin kusin i Ulriksdal fick de i oktober förra året möjlighet att flytta till en bostad i Upplands Väsby.
När vi träffar Maria igen i en lokal som kommunen tillhandahållit för Väsbys humanitära hjälp för Ukraina är volontären Elena Ernman med och tolkar. Dottern Eva är lite krasslig och hemma med mormor Olga.
Maria Verteletska, som flytt kriget, har fått mycket hjälp av Elena Ernman från föreningen Väsbys humanitära hjälp till Ukraina.
Mikael Andersson
Så sakteliga har familjen anpassat sig till livet i Sverige, och tanken att stanna kvar här blir allt starkare. Eva har fått plats på förskola och stortrivs, Maria, som är konstnär och bildlärare, går svenskakurser och försöker få jobb.
Språket en tröskel
Men det är tufft. Dottern har varit sjuk ofta och familjen har även ”sugits upp av vardagliga problem”, som Maria säger. Och språket är en tröskel.
– Jag önskar att vi hade kunnat få gå SFI, det känns inte som att nivån är tillräckligt hög på de kurser vi kan gå. Jag vill så gärna lära mig språket, säger Maria.
Ställt ut sin konst
Hon håller i gång måleriet och har även varit med och ställt ut konst på galleri i Stockholm.
– Att måla har räddat mig. Det är lite som terapi.
De försöker aktivera sig så gott det går. Hon har tagit med dottern på dans och familjen försöker gå på träffar med ukrainare där de lagar mat, umgås och kan tipsa varandra om jobb.
– Det är viktigt att få skratta och leva vardagsliv också, och känna att man ingår i ett sammanhang, säger Maria.
Maria har ställt ut sin konst i Stockholm.
Privat
Mannen kvar i Mykolajiv
Marias man är kvar hemma i Mykolajiv, inga män får lämna Ukraina.
– Han tar hand om sin mamma, som är gammal och sjuk. Vi har inte setts på ett år nu, vilket så klart har varit jobbigt.
För en månad sedan förlorade dessutom maken jobbet som it-tekniker, och de pengar han bidrog med saknas.
Nu lever de på dagersättningen från Migrationsverket.
– Vi har bara klarat oss tack vare Matmissionen, med reducerade priser, och hjälp med kläder från snälla Väsbybor, säger Maria.
Det hon längtar mest efter, förutom att kriget ska ta slut, är att få ett jobb och känna stabilitet i sitt liv.
– Nu är vi inställda på att stanna i Sverige och komma in i det svenska samhället. Det finns inget kvar hemma i Mykolajiv, allt är i ruiner. Det är så sorgligt.
Att måla har räddat mig. Det är lite som terapi.
Familjen Verteletska
Mamma Maria, 40, mormor Olga, 60, och dottern Eva, 5.
Från: Mykolajiv i södra Ukraina.
Bor: I Upplands Väsby.
"Vi är alla tre konstnärer, kan man säga, men jag är även utbildad bildlärare", säger Maria.
Källa: Mitt i
Nacka kräver sfi för ukrainska flyktingar
Kriget i Ukraina går in på sitt andra år och tycks blir långvarigare än befarat. Nu kräver Alliansen i Nacka att partikamraterna i regeringen betalar språkutbildning för de ukrainska flyktingarna.
Ett år efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 finns omkring 600 ukrainska flyktingar i Nacka. De omfattas av massflyktsdirektivet och har andra villkor än övriga flyktingar.
”Barnen har rätt att gå i skolan och de vuxna får möjlighet att läsa ”svenska från dag ett” via folkhögskolor och studieförbund. S-regeringen sa dock nej till att de ukrainska flyktingarna skulle få läsa svenska inom sfi (svenska för invandrare)”, skriver Alliansen i Nacka i ett pressmeddelande.
”Kriget går nu in på sitt andra år och ser ut att bli långvarigt. Det medför att många ukrainare sannolikt kommer att stanna längre i Sverige än vad både de själva och vi i Sverige antog från början”, skriver partierna.
Rotar sig
Människorna från Ukraina ”har börjat rota sig här med jobb, nya vänner och barn som går i skolan. De börjar planera för ett liv i vårt land.”
Därför ska partierna ”uppvakta regeringen om att flyktingarna från Ukraina bör får rätt att läsa sfi och att staten finansierar den utbildningen”.
”Gagnar ingen”
”’Svenska från dag ett’ upplevs inte tillräckligt för att snabbt lära sig svenska”, skriver Alliansen.
– Det gagnar ingen om avsaknad av ordentlig språkutbildning skulle leda till långvarigt utanförskap för de ukrainska flyktingarna. Därför är det dags för regeringen att ändra på dagens regelverk gällande sfi, säger kommunalrådet Mats Gerdau (M).
Alliansen ska också kontakta andra kommuner i länet för nå en ”gemensam hållning kring sfi för ukrainare” och utreda vad det skulle kosta om ukrainarna i Nacka får läsa sfi.
– En av de viktigaste förutsättningarna för att ta del av, och bidra till det svenska samhället är att lära sig svenska. Därför känns det självklart att även ukrainska flyktingar ska omfattas av sfi, säger biträdande kommunalrådet Emma Eide (C).
Ukrainska flyktingar har andra villkor
Ukrainska flyktingar omfattas av massflyktsdirektivet och har andra villkor än övriga flyktingar.
Barnen har rätt att gå i skola och vuxna får läsa ”svenska från dag ett” via folkhögskolor och studieförbund.
Däremot får de inte läsa sfi, svenska för invandrare, något Alliasen i Nacka alltså vill få regeringen att ändra på.
Källa: Alliansen i Nacka.
Ukrainska barn får gå i skolan och vuxna får läsa ”svenska från dag ett”. Nu kräver Nacka att regeringen ordnar så att de även får läsa sfi, svenska för invandrare.
Johan Kristensen/Fredrik Wallner