Hundarna Tottie och Roza hoppar glatt fram på gräsmattan i Sätradalsparken. De är två av över 50 000 hundar i Stockholms stad. Mellan 2019 och 2023 blev hundarna i staden hela 12 000 fler.

– Man får en sådan kärlek av dem och man kommer ut, säger matte Georgia Cyrna som förstår att fler vill ha hund.

Ewy som promenerar med hunden Mike på en parkväg i Sätra centrum är inne på samma linje.  

– Jag tror många skaffar­ hund för att de vill ha sällskap, man har alltid en trogen­ vän. Jag går här varje dag och märker att många fler har blivit med hund, säger hon.

Hunden Mike blir rädd när det kommer lösa hundar. Hans matte Ewy tycker att många nya hundägare borde ta mer hänsyn samt gå en hundkurs.

Hunden Mike blir rädd när det kommer lösa hundar. Hans matte Ewy tycker att många nya hundägare borde ta mer hänsyn samt gå en hundkurs.

Johannes Äng

En familjemedlem

Några tunnelbanestopp bort, på Fabelbar i Aspudden, finner sig blandrashunden Lovis snabbt tillrätta. Hon är stammis här, trots att hon bara är nio månader. Medan matte och husse tar en kaffe eller äter en bit mat softar hon under bordet – eller bekantar sig med andra hundar.

– På kvällarna är det ofta flera hundar här. Lovis är social och vill hälsa, berättar husse Jonatan Lundberg.

Fabelbar är en av många restauranger och kaféer som numera tillåter hundar. Efterfrågan har växt, i takt med att hundarna blivit fler.

– Vi tränade Lovis att gå hit redan från början, så det går bra. Vissa dagar är hon mer hoppig men då ger vi henne ett tuggben, säger Ida Hörne och klappar Lovis lurviga­ päls.

Hos Fabelbar är hundar välkomna. Toppen, tycker Jonatan Lundberg. Både han och 9 månader gamla blandrashunden Lovis trivs här.

Hos Fabelbar är hundar välkomna. Toppen, tycker Jonatan Lundberg. Både han och 9 månader gamla blandrashunden Lovis trivs här.

Johannes Äng

Janina Pfalzer, pressansvarig på Svenska kennelklubben, SKK, bekräftar att hundens sociala status i samhället har stärkts.

– Hunden ses som en familje­medlem, någon som man självklart kan ta med sig när man ska någonstans. Dessutom lägger folk mer pengar på sina hundar, säger hon.

Att fler restauranger och kaféer välkomnar hundar ser hon som positivt även för krögarna.

– Det är ju en konkurrens­fördel för dem eftersom de ökar sin potentiella målgrupp, säger Janina Pfalzer.

Ska inte vara till besvär

Men enligt henne finns det en baksida­ med nytillkomna hund­aktiviteter – alla hundar trivs till exempel inte på ”krogmingel” som de sett arrangeras.

Och när okopplade hundar kommer på tal i Face­bookgrupper runt om
i söder­ort kan debatten bli het. I Stockholm är det koppel­tvång på offentlig plats om inte området är utpekat som ett undantag.

– Det finns duktiga ägare men många har ingen ordning på sina hundar och tar inte hänsyn till andra. Många tänker att deras hund är jätte­snäll så det är ingen fara att den är lös. Men andra känner­ ju inte deras hund. Man märker­ att det är många barn här som har blivit väldig rädda­ för hundar, även vuxna, man ser det i deras blick när man möter dem. Så var det inte förut, säger Ewy i Sätra.

Den som inte har sin hund kopplad riskerar en bot på plats, även om det tillhör ovanligheterna. Men både människor och djur kan bli rädda och varje år skadas människor till följd av hund­attacker.

För samtidigt som det är roligt att hundar får följa med allt mer, måste hund­ägare svara upp med att vara ansvarsfulla, menar Janina Pfalzer på Svenska kennelklubben.

– Genom att hålla ordning på våra hundar, plocka upp efter dem och inte låta dem ställa till besvär för andra, säger hon.

Hayley väger 56 kilo och är enligt matte Pamela Morris den största hunden i zonen.

Hayley väger 56 kilo och är enligt matte Pamela Morris den största hunden i zonen.

Pekka Pääkkö

Hundzon på jobbet

Vovvarna som intagit söderorts arbetsplatser, restauranger och parker verkar vara här för att stanna.

När mobiloperatören Tre:s medarbetare skulle tillbaka till kontoret vid Globen efter hemmajobb under pandemin så lockade arbetsgivaren med en hundzon – en inglasad yta med plats för sex hundar och deras ägare. Sedan dess har den blivit kvar.

Pamela Morris sitter och jobbar i zonen med sin hund Hayley, 4.

– Min man jobbar hem­ifrån, så ofta kan Hayley vara med honom. Men det är skönt att ha möjlighet att komma hit när han behöver avlastning. Vi bor på landet, så vi har inte tillgång till något­ hunddagis, säger hon.

Sex månader gamla Boston­ promenerar omkring i lokalen. Matte Greta Linnér säger att hundzonen underlättade beslutet att skaffa hund.

– Det går väldigt bra här. Hundarna ligger mest och vilar, de har sina speciella platser.