På bästa plats i Akalla, vid höjden precis ovanför Akalla gårds bollsplan och bredvid utegymmet, har två boulebanor med tillhörande sittplatser och växtlighet anlagts.

Lill-Mari Pangerl, Berit Nilsson, Krystyna Larsson och andra pensionärer som bor i Trädgårdsstaden precis intill, hade länge tyckt att det saknades en plats för de många äldre i området att samlas på.

De ville göra något åt saken, men visste inte riktigt vad.

– Sedan hörde vi att de kanske skulle anlägga en aktivitetspark här i Akalla by för barn. Det är såklart bra, men vi tycker redan att barnen har så mycket här medan det finns mindre för oss äldre att göra. Vi tänkte att "varför inte ta den här outnyttjade gräsplätten och göra en boulebana". På så sätt kan man mötas flera generationer på en och samma plats, säger Berit Nilsson.

Efter lite efterforskningar uppmanades gänget att skriva ett medborgarförslag till Järva stadsdelsnämnd. Sagt och gjort.

– Vi var väl ett tiotal personer som skrev under och lämnade in skrivelsen i slutet av förra året. Och sedan vips, som av magi, så stod banorna här, skrattar Lill-Mari Pangerl.

Berit Nilsson, Krystyna Larsson och Lill-Mari Pangerl testar de nya bänkarna som anlagts precis intill.

Berit Nilsson, Krystyna Larsson och Lill-Mari Pangerl testar de nya bänkarna som anlagts precis intill.

Emma Löf Hagström

Naturlig mötesplats

Under invigningen av boulebanorna, som arrangerades förra fredagen, fick de möjlighet att testa på att spela boule tillsammans, och även med flertalet politiker och anställda från staden som kommit för att spana in nybygget.

En succé, verkade det som.

Visserligen har de flesta av dem knappt någon boulevana, berättar de, men det är inte heller det som är det viktiga.

– Det här blir något naturligt att mötas kring, en enkel plats att gå till för att komma ut, få luft och socialt umgänge. Det finns många äldre i området som är ensamma, och hit kommer man kunna gå för att träffa andra människor kravlöst, antingen över ett spel eller titta på när andra spelar. Det är kanske inte så noga, säger Berit Nilsson.

Politiker, bouleproffs från Husby och boende i Akalla fanns på plats för att inviga banorna.

Politiker, bouleproffs från Husby och boende i Akalla fanns på plats för att inviga banorna.

Emma Löf Hagström

Skicka in egna

Järva stadsdelsnämnds ordförande Rashid Mohammed (V) fanns på plats, och höll ett invigningstal.

Budskapet var tydligt:

– Det här är ett tydligt exempel på att man aldrig ska tveka om att skicka in ett medborgarförslag. Vi vet att det finns gott om engagemang och kärlek för området, och det finns alla möjligheter att påverka, särskilt nu när Fokus Järva finns: Det är de här boulebanorna ett gott exempel på, sa han.