Hos Framtidståget i Örnsberg kan ukrainska flyktingar studera både yrkessvenska och yrkesengelska, som framgår av Mitt i:s artikel. Under hösten minskade man dock på svenskaundervisningen.

Orsaken är det beslut som kom den 1 juni 2023, efter hård kritik om att det dröjt så länge: Ukrainska flyktingar i Sverige får rätt att studera Svenska för Invandrare (sfi).

– Då valde vi att i stället satsa mer på engelskan som är mycket gångbart inom IT/tech-världen och mer gångbart för dem som inte planerar att vara kvar i Sverige på längre sikt, berättar Sebastian Sjöström, samordnare på Framtidstågets projektavdelning.

Lättare att få arbete

Möjligheten att studera vid sfi öppnade sig sedan regeringen ändrat i en förordning om vuxenutbildning, just med syftet att ge de ukrainare som flytt till Sverige via EU:s massflyktsdirektiv en bättre möjlighet att lära sig svenska.

Många har också tagit chansen. Sedan dess har 997 ukrainska flyktingar i Stockholms stad gått sfi-kurser – en viktig förutsättning för att få arbete och komma in i samhället.

De ukrainska flyktingarna har tillgång till samma sfi-utbud som andra grupper. Däremot kan de inte kombinera sina sfi-studier med andra ämnen, något andra sfi-studerande kan.

– Detta beror på att rätten är begränsad till endast svenska, skriver Jussi Koreila, verksamhetschef vid Vuxenutbildningen i Stockholms stad till Mitt i.

Får statsbidrag

Kommunerna kan ansöka om statsbidrag för kostnaderna för sfi.

– Vi får en kompensation för kostnaderna för sfi genom statsbidraget. Under 2023 räckte det beviljade statsbidraget för de kostnader vi hade för undervisningen av ukrainare, skriver Jussi Koreila.

I Stockholms stad kan den ukrainska flyktingar också gå vidare och läsa Svenska som andraspråk (SVA) när de är klara med sfi. Det kan de göra inom stadens egna skolor.