Snart görs västra Gamla stan om till stadsmiljözon. Beslutet att begränsa biltrafiken i stadsdelen till förmån för fotgängare och uteserveringar har dock ådragit sig kritik.

– Först ville det rödgröna styret införa en miljözon, men det var ett orealistiskt vallöfte de fick backa ifrån. Då fortsätter man i stället med en stadsmiljözon, men utan att prata med dem som jobbar och bor i området om hur det kan göras på bästa sätt, säger oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Järntorget är en populär plats i Gamla stan för häng på uteserveringar.

Järntorget är en populär plats i Gamla stan för häng på uteserveringar.

Mostphotos

"Fel fokus"

Att det görs plats för flera uteserveringar ser han som positivt. Men samtidigt har restauranger på Järntorget och Kornhamnstorg i år fått nej till att ha uteservering, med anledning av en översyn av trafiksäkerhet som gjorts, säger han.

– Styret har fokuserat på vad som ska tas bort i stället för vad som kan tillföras.

Han tycker även att staden varit för snabb med att stryka de 130 p-platserna i västra Gamla stan, samt att mer tid borde lagts på hur de hade kunnat ersättas.

– Det hade varit mer rimligt att fokusera på Skeppsbron för att göra det området mer attraktivt. En del av det genuina med Gamla stan är att det är en plats att bo på. Det stärker området som turistmål. Både boende och turister behövs, annars skadas Gamla stan som historisk plats.

Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) säger dock att de haft flera dialogmöten med boende, företagare och föreningar i Gamla stan.

– Många är positiva till att skapa ett mer grönt och barnvänligt område. Jag ser även gärna att de fortsatt är med i processen.

Fler p-platser än vanligt försvinner i sommar från Skeppsbron.

Fler p-platser än vanligt försvinner i sommar från Skeppsbron.

Pekka Pääkkö

Garanterad p-plats

Enligt staden ska parkeringen renodlas till Skeppsbron. Den 1 juni försvinner dock 50 av de runt 150 p-platserna där med anledning av sommartorget på kajens norra del.

– När nu det totala antalet platser minskar förstår vi att boende kan uppleva att de blir för få, men de som Stockholm parkering hanterar på Skeppsbron är inte tänkta att bara nyttjas av boende, skriver Sara Ejdehag, kommunikatör vid Stockholm parkering.

– Vill man ha garanterad plats för sin bil i sommar så har vi platser att erbjuda i våra närliggande garage, men det är givetvis lite längre att gå då.