Det är en vacker men kylig vårkväll. Gräsbacken är full av scouter, alla med en scarf prydligt om halsen. Det är scoutmöte för spårarna – de yngsta scouterna.

– Vi brukar träna på att göra upp eld själva och vi lär oss om naturreservat, säger Kristina Brolinson, 9.

– Senaste gången satte vi upp tält. Och vi har lärt oss att göra bårar av filtar och pinnar, berättar Karl-Oscar Andersson, 8.

Det är just friluftslivet som lockade dem till att bli scouter. De gillar att vara ute i naturen. Och det råder inga tvivel om vad de tycker är det allra bästa med scouterna.

– Hajker! Vi ska ha hajk i Gladö den här helgen. Vi ska tälta, men man får sova i stuga om man vill, säger Kristina.

I juni blir det tredagarshajk på Vässarö. Det är Harry Potter-tema och nu håller de på att måla trollstavar för den hajken.

Kristina Brolinson, Kristian Trabo, Oskar Kahles och Karl-Oscar Andersson målar sina trollspön inför hajken med Harry Potter-tema. Superscouten Emil O'Callaghan hjälper till.

Kristina Brolinson, Kristian Trabo, Oskar Kahles och Karl-Oscar Andersson målar sina trollspön inför hajken med Harry Potter-tema. Superscouten Emil O'Callaghan hjälper till.

Pernilla Fagerström

Från spårare till superscout

De får hjälp av några unga i högstadieåldern. De kallas supercouter och fungerar som ungdomsledare. De har alla varit med sedan de själva var små.

– Först är man spårare och sedan upptäckare. Jag kommer ihåg att det var jättespännande, då fick man börja använda kniv till exempel, berättar Holger Wiktor Jarefors.

Men det kan vara lång väntan för att få bli scout i Huddinge.

– Jag behövde vänta i ett eller två år innan jag kom in. När jag kom in blev jag jätteglad. Jag kom hem efter första gången med glädjetårar i ögonen och ville bara fortsätta mer och mer. Och nu är jag scoutledare, säger Emil O'Callaghan.

Huddinge scoutkår har 420 medlemmar och 300 barn står i kö. Trycket började under pandemin och sedan har det hållit i sig.

– Det är inte ovanligt att man får vänta ett eller två år. Jag tror att många satt hemma och var begränsade under pandemin, och det fick både vuxna och barn att söka sig till naturen och gemenskapen vi har här. Man får många vänner inom scoutverksamheten, säger Andreas Johansson, ordförande för Huddinge scoutkår.

Den långa kötiden ledde till att Sjödalens scoutkår bildades i vintras. De har familjescouting för yngre barn tillsammans med föräldrar. Och scouterna centralt har även planer på att starta en ny kår i Trångsund.

– Vi söker ledare och förhoppningen är att vi kan dra igång till hösten, säger Adam Lundberg, utvecklingskonsulent på scouterna.