Under fyra helger i sommar ska området mellan Odengatan och Kungstensgatan stängas av för biltrafik. I stället tar food trucks, uteserveringar, marknader och aktiviteter plats. Gatan görs till ett slags torg där motorbullret enligt planen ska ersättas av folkmyller.

Nu står det klart att det blir en helg i juni, två i augusti och en i september. Det handlar om 15-16 juni, 17-18 augusti, 24-25 augusti och 21-22 september.

– Vi vill att fler ska kunna njuta av solen och sorlet i centrala Stockholm. Därför kommer vi att omvandla en del av Sveavägen till Stockholms största gågata någonsin, säger trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).

Uteserveringar

Under de bilfria helgerna är trafiken avstängd från fredag kväll kl 22.00 till måndag morgon kl 05. Målet är att folklivet ska ta plats mellan 10 och 22 på lördagarna, och mellan 10 och 18 på söndagarna.

Enligt trafikroteln (MP) har flera företag redan anmält intresse för att servera mat och ställa upp uteserveringar. Även butiker i området vill flytta ut på gatan, tillsammans med loppisar, dansytor, gympapass och en cykelskola.

"Än så länge är inte allt utrymme uppbokat, så aktörer som vill vara med och aktivera gatan har fortfarande chans att knipa en plats. De är välkomna att höra av sig till Stockholms stad", skriver roteln i ett mejl.

Buss 57 dras om

Blåljusfordon och boende med parkeringstillstånd för rörelsehindrade kommer att släppas förbi avspärrningarna.

Busslinje 57 påverkas av avstängningen och ska ledas om via Upplandsgatan och förbi T-centralen.

I höst ska staden utvärdera hur trafiken påverkats av bilförbudet och hur avspärrningarna skulle kunna utökas.

När planerna presenterades hörde oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) inte till dem som applåderade.

– Vår bild är att man bara gör det här för att jävlas med Stockholms bilister. Det blir stökigare i trafiken – omvägar och inte någon vinst för miljön, sa han.

Sveavägen stängs av fyra helger

Staden har hört boendes klagosång och kör igång med bilfria helger på delar av Sveavägen. Nästa år ska det göras plats för uteserveringar, torghandel och konserter. 

För att bli av med störningarna på Sveavägen ska Stockholms stad prova att göra delar av den till en gågata.

Boende har länge klagat på buskörning, bilträffar som gör luften dålig, höga bullernivåer och skadegörelse.

Förslaget har diskuterats sedan förra året.

Nu landar det i att alla bilar ska förbjudas mellan Odengatan och Kungstensgatan under fyra helger i sommar. I stället ska food trucks, loppisar och framträdanden ta plats.

Dessutom kommer bilar att behöva göra en U-sväng vid Frejgatan, bara bussar får fortsätta mot Odenplan. Däremot kommer linje 57 att behöva ledas om via Upplandsgatan och förbi T-centralen under helgerna.

I utredningen bedöms bilister behöva ta längre omvägar, de allra flesta troligen via Birger Jarlsgatan. Men boende kommer inte att påverkas mer än vanligt, enligt trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).

– Trafiknivåerna går ner under helger, så vi bedömer att det inte blir någon förändring.

Finns det risk för att den störande trafiken flyttar till Birger Jarlsgatan i stället?

– Jag vet inte var de som kör på Sveavägen på helgerna bestämmer sig för att köra. Bor man i en stad får man tillgång till väldigt mycket positivt men det innebär också att man måste visa hänsyn.

Framåt ska trafikkontoret titta på om det går att utöka det bilfria området med ännu ett kvarter ner till Rådmansgatan.

Efter de fyra helgerna ska projektet utvärderas.

Oroar sig

Oppositionsborgarråd Dennis Wedin (M) är skeptisk.

– Vår bild är att man bara gör det här för att jävlas med Stockholms bilister. Det blir stökigare i trafiken – omvägar och inte någon vinst för miljön, säger han.

– Tyvärr finns det även problem runt Observatorielunden med stök och otrygghet. Jag oroar mig för att det här förstärker problematiken.

Bilförbud och omvägar

Av den norrgående trafiken som leds om bedömer trafikkontoret att de flesta väljer Tegnérgatan - Birger Jarlsgatan.

För den södergående trafiken finns i princip två vägval, antingen via Birger Jarlsgatan eller via Odengatan.

Källa: Trafikkontoret Stockholms stad

Sveavägen är en mycket trafikerad gata. I sommar stängs den av mellan Stadsbiblioteket och Handels.

Sveavägen är en mycket trafikerad gata. I sommar stängs den av mellan Stadsbiblioteket och Handels.

Emil Salmaso

Sveavägen blir bilfri på helger

Fotgängare och foodtrucks tar över scenen