För att bli av med störningarna på Sveavägen ska Stockholms stad prova att göra delar av den till en gågata.

Boende har länge klagat på buskörning, bilträffar som gör luften dålig, höga bullernivåer och skadegörelse.

Förslaget har diskuterats sedan förra året.

Nu landar det i att alla bilar ska förbjudas mellan Odengatan och Kungstensgatan under fyra helger i sommar. I stället ska food trucks, loppisar och framträdanden ta plats.

Dessutom kommer bilar att behöva göra en U-sväng vid Frejgatan, bara bussar får fortsätta mot Odenplan. Däremot kommer linje 57 att behöva ledas om via Upplandsgatan och förbi T-centralen under helgerna.

I utredningen bedöms bilister behöva ta längre omvägar, de allra flesta troligen via Birger Jarlsgatan. Men boende kommer inte att påverkas mer än vanligt, enligt trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).

– Trafiknivåerna går ner under helger, så vi bedömer att det inte blir någon förändring.

Finns det risk för att den störande trafiken flyttar till Birger Jarlsgatan i stället?

– Jag vet inte var de som kör på Sveavägen på helgerna bestämmer sig för att köra. Bor man i en stad får man tillgång till väldigt mycket positivt men det innebär också att man måste visa hänsyn.

Framåt ska trafikkontoret titta på om det går att utöka det bilfria området med ännu ett kvarter ner till Rådmansgatan.

Efter de fyra helgerna ska projektet utvärderas.

Oroar sig

Oppositionsborgarråd Dennis Wedin (M) är skeptisk.

– Vår bild är att man bara gör det här för att jävlas med Stockholms bilister. Det blir stökigare i trafiken – omvägar och inte någon vinst för miljön, säger han.

– Tyvärr finns det även problem runt Observatorielunden med stök och otrygghet. Jag oroar mig för att det här förstärker problematiken.