För fyra år sedan fick fastighetsförvaltaren Tornberget i uppdrag av Haninge kommun att riva Runstensskolans gamla lokaler för att sedan bygga en ny skola. För två år sedan flyttades skolans drygt 350 elever till Söderbymalmsskolans gamla lokaler på Eskilsvägen i väntan på att den nya skolan skulle stå klar.

I somras kom beskedet att det inte blir någon ny skola när gamla Runstensskolan rivs.

– Vi har ett enormt överskott av skollokaler i Haninge. Vi var ju tvungna att lägga ned en skola nyligen för att vi har så många, sa kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson till Mitt i då.

Strax innan jul startade rivningen av Runstensskolan. I torsdags fick vårdnadshavare till elever på skolan ett mejl om att utbildningsförvaltningen föreslår att eleverna från och med i höst ska gå i Båtmansskolans tidigare lokaler i Söderby. Båtsmansskolan lades under stora protester ned i april i fjol och blivande förskoleklass erbjöds plats på Vendelsömalmskolan medan årskurs 1-6 erbjöds plats på Vega skola.

När skolåret väl drog i gång i höstas blev det busskaos när SL bussar till Vega snabbt blev fulla, och till sist sattes skolbussar in. Redan då nämndes skolan som en möjlig evakueringslokal när Runstensskolan renoveras.

Bussröra

Enligt informationen som gick ut till vårdnadshavare är planen nu att bussar ska erbjudas mellan Runstensskolan och Båtsmansskolan. I princip innebär det att barnen i Söderby åker buss till Vega och barnen från Handen åker buss till Söderby.

Emma Larsson är en av dem som fick mejlet. Hennes son går första klass på Runstensskolan.

– Det känns inte bra att barnen nu ska bussas till en annan del av kommunen – det blir rörigt med det praktiska. Och vi valde Runstensskolan för att den är närmast oss och tackade nej till andra skolor, säger hon.

Emma Larssons son går första året på Runstensskolan. De tänker leta efter annat alternativ om evakueringen med bussar till Båtsmansskolan blir av.

Emma Larssons son går första året på Runstensskolan. De tänker leta efter annat alternativ om evakueringen med bussar till Båtsmansskolan blir av.

Privat

Hon tycker att informationen till vårdnadshavare varit bristfällig.

– Vi har ju tänkt att då de går i evakueringslokaler så kommer de så småningom flytta tillbaka till den gamla skolan. Vi har inte fått några besked från skolan eller kommunen om att de inte ska flytta tillbaka, bara det vi har läst i tidningen, säger hon.

Om det blir evakuering till Söderby kommer de att välja en annan skola.

Ett års renovering

Gamla Söderbymalmsskolans, där Runstensskolan håller till, ska renoveras. Därför måste eleverna flytta på nytt.

"Vi har inget slutdatum på renoveringen ännu, men den beräknas ta minst ett år", skriver Åsa Harge, tf verksamhetschef grundskola, i ett mejl till Mitt i.

Enligt henne har förslaget tagits fram av tjänstemän i samarbete med facket. Beslut ska fattas i slutet på januari av kommunens avdelning för lokalförsörjning.

Även Mikael Stadin-Steffen, lokalförsörjningschef, svarar Mitt i via mejl. Enligt honom är planen att Runstensskolan ska tillbaka till Gamla Söderbymalmsskolan efter renoveringen.

"Då det inte är gångavstånd till föreslagen evakueringslokal är den bästa och mest säkra lösningen just skolbussar. Det är den mest kostnadseffektiva och den enda möjliga lösningen rent kostnadsmässigt och lokalresursutnyttjande", svarar han.

Vad kostnaden för bussarna som ska ta eleverna till Söderby är inte klart ännu. Enligt Åsa Harge kommer upphandlingen av detta ske under våren.