Tisdagen var den första riktiga skoldagen i nyöppnade Vega skola, dit elever som tidigare gått i nedlagda Båtsmansskolan i Söderby skulle ta sig.

I juni kom beskedet från Haninges politiska styret att alla barn som gör flytten får ett SL-kort den här terminen, efter att flera föräldrar ifrågasatt om det är en säker skolväg.

Men på tisdagmorgonen hjälpte inte busskorten. Buss 832 som kommer fram i tid till skolstarten klockan 8.10 blev nämligen snabbt full. Vid hållplatsen Fornpasset lämnades barn kvar, enligt föräldrar som Mitt i pratat med.

De som kom med bussen anlände precis innan skolan började och de som lämnades kvar fick vänta in nästa buss eller få skjuts av föräldrar.

Cecilia Forslund åkte buss med sina barn på tisdagen.

– När bussen kom öppnade chauffören dörren och hänvisade till nästa buss, en halvtimme senare. Men då skulle de bli sena så jag tog barnen i handen och såg till att vi kom på. Det var helt fullt och många barn tryckte sig på i mellandörrarna eller blev kvar. Det är ju precis så här vi sagt att det kommer att bli, säger hon.

Flaggade i våras

Mimmi Rönnestigs 11-årige son och hans kompisar fick bråttom in till skolan och sprang ut i vägen vid Vega station.

– Jag fick ett mejl av hans lärare om att han nästan blivit påkörd, säger hon.

Mimmi Rönnestig hör till den grupp som överklagat beslutet att lägga ner skolan.

– I överklagan skrev vi just om säkra skolvägar för att vi snabbt konstaterade att det här inte skulle fungera och att bussen skulle vara full. Det har vi flaggat för sedan april, säger hon.

På onsdagsmorgonen var det lugnare i Söderby när Mitt i var på plats. Kommunen hade då satt in skolbussar.

Rektorn på Vega skola, Bassem Jerbi, berättar att de blivit kontaktade av föräldrar efter gårdagen. Han gick runt i samtliga klasser och informerade om trafiksäkerhet, något han menar att även föräldrar måste göra. Han är glad att lösningen med skolbussar nu kommit på plats.

 Nu kommer det att gå skolbussar från Söderby till Vega.

Nu kommer det att gå skolbussar från Söderby till Vega.

Anna Ludvigsson

– Vi visste att det skulle bli så här och vi har varit på SL sedan april, men har bara fått svar att de ska vänta och se, säger han.

Notan: En halv miljon

Enligt Haninge kommun kostar skolbussarna som nu är insatta 550 000 kronor för läsåret 2023/2024.

Kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M) beklagar det som har hänt och har i sociala medier bett om ursäkt och tagit ansvar för händelsen.

– Det händer ibland i större organisationer att saker missas. Det är något som har gått fel med att bussarna inte var lösta redan första dagen. Innan sommaren var beskedet jag fått att det skulle vara tätare med turer. Vi agerade direkt i går och jag är glad att det har kunnat hanterats så snabbt, säger han till Mitt i.

Enligt Henrik Lindh, utbildningsdirektör på kommunen, var kommunens plan först att turerna på linje 832 skulle öka. Men dialogen med SL har hittills inte landat i något, och i somras kontaktade de bussoperatören Nobina för att lösa egna skolbussar.

– Den kontakten hade vi redan från mitten av sommaren. Men det är givetvis inte bra att det tog till tredje skoldagen att det var i gång. Vi kommer också följa det här och skruva på antal turer efter behov. Samtidigt fortsätter dialogen med SL, säger han.

Mitt i har sökt SL.