Alla gamla C14-tåg från 1980-talet ska vara utfasade från blå linjen innan sommaren.

Alla gamla C14-tåg från 1980-talet ska vara utfasade från blå linjen innan sommaren.

Mostphotos

Pendeltågen: Den 3 mars tar SJ tar över pendeltågstrafiken från MTR. SL hoppas att det ska ge en pålitligare leverans efter ett år av pendelstrul. Tågvärdarna som avvecklades under 2023 kommer inte tillbaka, enligt regionledningen. Ambitionen är ändå att det ska bli mer synlig personal ombord på tågen jämfört med idag.

Ny t-baneoperatör?

Tunnelbanan: MTR:s dagar kan vara räknade även inom tunnelbanan. Den Hongkong-baserade trafikkoncernens avtal går ut under 2025 och de franska bolagen Keolis och Transdev sagt att de gärna tar över. Vem som vinner trafikupphandlingen – en av de största i Europa – ska meddelas under första kvartalet 2024.

Under 2024 väntas 27 nya C30-tåg – de som har vit utsida och en lysande kant runt framrutan – komma ut i trafik. De sista av de äldre C20-fordonen också att vara färdigombyggda under året vilket gör att alla tunnelbanetåg kommer att ha fått den nya inredningen med säten längs väggarna.

Alla kvarvarande tåg av 1980-talsmodellen C14 som idag används som reservfordon på blå linjen ska enligt SL:s tidsplan vara utfasade under april-juni.

SL planerar banarbeten på tunnelbanebron vid Gamla stan under några veckor i sommar. Datumen är inte spikade, men arbetet med spåren och växlarna kommer att påverka trafiken på röda linjen, meddelar SL.

Projektet att byta rulltrappor på Östermalmstorg, T-centralen och Fridhemsplan, som pågått i två år, kommer att avslutas under 2024.

Brandskyddande väggar ska under året installeras på 11 tunnebanestationer: Hjulsta, Rinkeby, Rissne, Duvbo, Solna Strand, Huvudsta, Hallonbergen, Västra Skogen, Mörby centrum, Universitetet och Skarpnäck.

Rissne och Ursvik får vänta

Tvärbanan: Tvärbanans nya sträckning till Ursviks torg via Solvalla och Rissne skulle invigas hösten 2024, enligt SL:s tidsolan. Men nu kommer beskedet att invigningen skjuts upp till våren 2025. Utbyggnaden är redan två år försenad och budgeten har spräckts med en miljard. Nu blir det ännu dyrare. När Tvärbanan slutligen ska vara framme i Kista och Helenelund är idag oklart.

Fyra båtar ska kunna lägga till samtidigt vid Djurgårdsfärjans nya terminal som börjar byggas under året.

Fyra båtar ska kunna lägga till samtidigt vid Djurgårdsfärjans nya terminal som börjar byggas under året.

Bussterminal på vattnet

Slussen: Till sommaren flyttas terminalen för Nacka- och Värmdöbussarna till en ny, tillfällig placering cirka 500 meter längre bort på Stadsgårdskajen. Bussarna hamnar då på en jätteponton 12 meter ut i vattnet. Matarbussar sätts troligen in för att hjälpa resenärer som inte kan gå. Lösningen ska gälla fram till att bussterminalen i Katarinaberget blir färdig hösten 2025.

Hela 2024 kommer huvudentrén till Slussens tunnelbanestation vara stängd för ombyggnad. En ny uppgång har istället öppnats vid nedre delen av Katarinavägen.

(En annan Slussennyhet blir att det så kallade Vattentorget, en låg bro för gående och cyklister väster om Guldbron, öppnas sommaren 2024. Hela den nya kajen på Gamla stan-sidan kommer också att vara färdig att ta emot solbadare lagom till sommaren.)

Roslagsbanan: 13 nya fordon typ X15P levereras och sätts successivt i trafik under 2024. Några definitiva datum är ännu inte spikade. Ambitionen är att ett av tågseten ska driftsättas i januari, har SL meddelat tidigare.

Båttrafik: Den nya pendelbåtlinjen 84 mellan Strömkajen och Ålstäket på Värmdö invigs den 1 april 2024. Därmed kommer det gå att åka hela sträckan, som även inkluderar stopp vid Slussen, Riset, Koviksudde och Norra Lagnö, med SL-kort.

(RÄTTELSE: I en tidigare version uppgavs att båten även lägger till vid Gåshaga och Hasseludden, vilket var fel.)

Blir det bättre när SJ tar över pendeltågen den 3 mars?

Blir det bättre när SJ tar över pendeltågen den 3 mars?

Angie Gray

Mer nedskärningar att vänta

Djurgårdsfärjan ska få en ny terminal på Skeppsbrokajen, lite närmare Södermalm än den nuvarande. Den nya terminalen ska få en större flytbrygga som kan ta emot fyra båtar samtidigt, mot dagens två. Den nya terminalen ska, "aktivera kajstråket längs Skeppsbron och bidra till att levandegöra platsen". Byggstarten väntas ske under 2024 och 2025 ska allt vara klart.

Stora besparingar har aviserats för innerstadsbussarna, med minskad turtäthet och flera indragna sträckor, bland annat på linjerna 56 och 57. 72:an och 75:an läggs ner helt. Beslut ska tas av politikerna under våren och förändringarna är tänkta att börja gälla från midsommar.

Ännu större sparpaket för kollektivtrafiken kan komma att läggas fram under våren, inför tidtabellskiftet i december. Trots stora höjningar av SL-kortet – sammanlagt 90 kronor för 2024 och 2025 – har SL ett budgethål 2025 på över 1,2 miljarder. Hur politikerna ska lösa detta är inte klart. Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) sa i oktober 2023 att man inte skulle behöva göra "några ytterligare drastiska förändringar i trafiken".

Tvärbanans Kistagren försenas – igen

Tvärbanans Kistagren har redan tidigare blivit två år försenad och nära en miljard kronor dyrare än planerat. Nu står det klart att projektet försenas och fördyras ytterligare.

Trafiknämnden godkände ett tilläggsavtal med totalentreprenören, det turkiska företaget Gülermak, för att slippa en ny upphandling och ytterligare fördyringar och förseningar för tvärbanans Kistagren.

Nu står det klart att planerna har kapsejsat fullständigt.

Det var under hösten 2022 som det uppdagades att Gülermak hade svårt att betala sina underleverantörer. Bygget hade stått stilla i månader och Gülermak krävde att få ersättning för ”onormala prisökningar” för att ens fullfölja sitt åtagande.

Löpande räkning

I det läget godkände trafiknämnden ett tilläggsavtal som innebar att kostnaden framåt skulle baseras på löpande räkning. Oppositionen varnade för bristen på ekonomiska kontrollstationer och var starkt emot beslutet.

 – Jag ser hellre stora förseningar än dålig ekonomisk hushållning. Fråga vilken entreprenör som helst vem det är som tjänar på löpande räkning. Det är alltid entreprenören, sa Samuel Stephan (SD) då.

De styrande avfärdade emellertid invändningarna. Man lovade att ha utgifterna under kontroll och att projektets totala maxkostnad skulle ligga kvar på 6 546 miljoner kronor, trots löpande utbetalningar.

Ny upphandling krävs

Tvärtom var tilläggsavtalet ett sätt att hålla både ekonomin och tidsramen, enligt trafikregionrådet Anton Fendert (MP) och investeringsregionrådet Jens Sjöström (S). Detta då alternativet – att göra en ny upphandling – skulle innebära större kostnadsökningar och ökad risk för nya förseningar, menade de.

Men nu ligger projektet ytterligare efter tidplan och över budget, så trafikförvaltningen har avbeställt alla arbeten på sträckan Ursviks torg–Helenelund.

Gülermak bygger klart sträckan fram till Ursviks torg, men för resterande arbeten kommer nya entreprenörer att handlas upp.

Oklart hur mycket dyrare

Sträckan fram till Ursviks torg skulle ha öppnat under hösten i år, men är framflyttad till våren 2025 enligt Region Stockholms hemsida. Den sista sträckan, till Helenelund, skulle ha öppnat 2025. När den kan stå färdig är oklart i dag.

Enligt trafikförvaltningen kommer projektet att bli dyrare, men de kan ännu inte svara på hur mycket pengar det handlar om.

”Just nu jobbar vi intensivt med ekonomiska prognoser och jag kan inte ge svar på några konkreta summor”, skriver Andreas Strömberg, presschef på trafikförvaltningen, i ett mejl.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Anton Fendert för en kommentar, men han vill inte ställa upp på en intervju.

Riskerar 10 miljoner i böter

Som Mitt i tidigare rapporterat riskerar Trafiknämnden 10 miljoner kronor i böter, på grund av tilläggsavtalet som Konkurrensverket anser är en otillåten direktupphandling.

Fråga vilken entreprenör som helst vem det är som tjänar på löpande räkning – det är alltid entreprenören!

Bygget har snart pågått i sex år

Beslut om byggstart av Kistagrenen togs i december 2016 och byggstart ägde rum våren 2018.

Projektet försenades tidigt med två år jämfört med den ursprungliga planen, och budgetramen ökade med 969 miljoner kronor till 6 546 miljoner kronor.

För att undvika ytterligare förseningar och fördyringar tecknade Region Stockholm ett tilläggsavtal med totalentreprenören Gülermak, som innebar att man gick över från fast pris till löpande räkning.

Detta skulle inte påverka den totala budgetramen, enligt trafiknämnden, men nu har det visat sig att projektet har både fördyrats och försenats ytterligare sedan avtalet skrevs under för ett år sedan.

Källa: Mitt i/Region Stockholm

23 minuter från Alvik till Helenelund

Tvärbanans Kistagren är en sträcka på 8 kilometer från Norra Ulvsunda till Helenelund via stationerna Bromma Blocks, Bromma flygplats, Solvalla, Rissne, Ursviks torg, Ursvik norra, Ärvinge, Kista Centrum och Kistamässan.

Sträckan från Ulvsunda till Bromma flygplats är öppen för trafik.

Sträckan till Ursvik torg skulle ha startat i år, men har flyttats till 2025.

Sträckan till Helenelund skulle ha startat hösten 2025 men kommer att öppnas senare än så.

När hela Kistagrenen är klar kommer det att ta 23 minuter att åka från Alvik till Helenelund.

Källa: Mitt i/Region Stockholm

Här, alldeles vid pendeltågsstationen i Helenelund, ska tvärbanans Kistagren ha sin slutstation. Frågan är när den når dit.

Här, alldeles vid pendeltågsstationen i Helenelund, ska tvärbanans Kistagren ha sin slutstation. Frågan är när den når dit.

Mikael Andersson

Tvärbanans Kistagren försenas och fördyras igen

Trots löften – Kistagrenen försenas och blir dyrare igen. Nu bryter trafikförvaltningen med totalentreprenören Gülermak.