Sex grågröna bjässar med totalt 12 laddpunkter på Kungsholmen och Östermalm ska ge Stockholms elbilsförare full kräm i superfart. 30 mils körning på 15 minuter.

Invigningen sker nu i veckan. Till sommaren blir det 38 laddpunkter till. Effekten är 300 kW - ett stort lyft jämfört med de 11-22 kW som dagens stolpar vid trottoarkanterna presterar.

Billigare än vid stolpen

Edward Olsson, elbilsägare på Kungsholmen, premiärtestar stationen på Wennerbergsgatan 4, där den upptar fyra vanliga p-platser. Den andra, som är dubbelt så stor, finns på Hammarskjölds väg 22, Östermalm.

– Hittills har jag fått lämna bilen vid stolpen i tre timmar. Nu får jag samma laddning på 20 minuter, sex gånger snabbare, säger Edward Olsson.

Priset är också lägre än hos flera andra leverantörer, konstaterar han – 4,50 kronor per kWh, mot de 6 kronor han betalar vid sin vanliga stolpe.

Så ser de ut, de ultrasnabba laddstolpar som ställts upp på Wennerbergsgatan på Kungsholmen.

Så ser de ut, de ultrasnabba laddstolpar som ställts upp på Wennerbergsgatan på Kungsholmen.

Petter Beckman

Stockholm i framkant

Det är företaget Nima Energy som i samarbete med Stockholms stad och elbolaget Ellevio bryter ny mark i huvudstaden. Stockholm hamnar nu i framkant bland Europas städer när det gäller snabb laddkapacitet i innerstaden, enligt företaget.

– Vi har velat ha en spridning över stan och har letat efter platser med tillräcklig kapacitet i elnätet och utrymme på marken, säger Linus Fransson, strategichef och medgrundare.

Målgrupp är privatbilister som bor i närheten, men även taxinäringen som de senaste åren allt snabbare ställt om till eldrift, förklarar Nimas vd och grundare Marcus Landelin.

"Kunde haft annan färg"

– Behovet av ultrasnabb laddning kommer att öka. Den 31 december införs också miljözon klass 3 i delar av innerstan. Vi bidrar till elektrifieringen av Stockholm och till stadens mål om utsläppsfri innerstad till 2030, säger Marcus Landelin.

Och utseendet? Snygga, tycker Nimacheferna själva. Men åsikterna går isär.

– Extremt fula, det känns som någonting militärt. De kunde väl ha målat dem i en annan färg, kanske med moln och himmel på, föreslår Mona, en förbipasserande Kungsholmsbo.

Här hamnar de nya laddstationerna i Stockholm. Valhallavägen, Gustavslundsvägen och Ringvägen öppnar först till sommaren.

Här hamnar de nya laddstationerna i Stockholm. Valhallavägen, Gustavslundsvägen och Ringvägen öppnar först till sommaren.

Nima Energy