En annan som hade tid hos sin läkare fick veta att denne slutat, och att man inte kunde erbjuda någon ny läkare att lista sig på eller någon ny tid.

Det framgår av en rapport från Patientnämnden, som sammanställt klagomål och synpunkter på primärvården som kommit in under 2023, totalt har 2 441 stycken, varav merparten gäller vårdcentraler.

Flest klagomål gäller långa väntetider.

"Anhöriga till en äldre kvinna försökte att boka tid under flera veckor men det gick inte och personalen sade varje gång att de skulle ringa en specifik dag men när de gjorde det fick de till svar att de skulle ringa veckan därpå" är ytterligare ett exempel ur rapporten.

Många brister

Andra klagomål gäller bristen på fast läkarkontakt och att remisser varit felaktiga, eller helt enkelt inte gått iväg, och patienter som skrivits ut från sjukhus och ska följas upp men nekats eller fått vänta länge på att få en tid.

Det är ingen rolig läsning, Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd?

– Nej, och jag är tyvärr inte förvånad. Vi har aldrig gett vårdcentralerna de resurser som behövs. Men detta ger ju inte en helhetsbild och många vårdcentraler fungerar väldigt bra.

Fler läkare

Tanken är att vårdcentralerna ska vara navet i vården, basen som gör att den dyrare akutvården och specialistvården inte behöver nyttjas lika mycket.

– Vi kommer nu att anta en handlingsplan för att alla ska kunna ha en fast läkarkontakt. Målet är 1 100 listade patienter per läkare. För att nå dit utökas antalet utbildningstjänster för specialister i allmänmedicin kraftigt, säger Christine Lorne.

Pengar

Men då behöver vårdcentralerna ha råd att anställa dem också.

– Det saknas pengar överallt i vården. Vårdcentralerna fick sju procent mer i år, 460 miljoner kronor, men det äts ju upp av inflationskrisen. Mer pengar måste till, säger hon.

De jobbar på "Stockholms bästa vårdcentral"

Alltid samma läkare, som man kan ringa till, och som har drop in-tid varje dag. Kungsholmsdoktorn är populär, både bland läkare och patienter.

Här är vårdcentralen som redan infört det som står på Region Stockholms göra-lista: Max 1 600 listade patienter per läkare, patienter som alltid får träffa samma läkare, läkare som alltid har tid och som svarar i telefon.

Det står nog även på många läkares, och patienters, önskelista. Många vårdcentraler sliter med bemanningen, och läkarna kan ha över 2 000 listade patienter då det är ont om specialister i allmänmedicin.

– Vår ambition är att inte lista fler patienter per läkare än att det tillåter oss att hålla ett rimligt arbetstempo och en trevlig arbetsmiljö, säger Thomas Marmolin.

Han är delägare i Kungsholmsdoktorn, som av Stockholms distriktsläkarförening utsetts till Stockholms bästa vårdcentral 2024.

Kontinuitet nyckeln

Det är viktigt med kontinuitet, menar han.

– Vi har en stabil bemanning. Varje läkare följer sina patienter under lång tid. Vi är i stort sett samma läkare här som när vi startade 2010.

Personalägda vårdcentraler tycks vara ett framgångsrecept. Även förra årets pristagare, Hökarängens vårdcentral, ägs av läkare. 2022 var det däremot regionens vårdcentral i Liljeholmen som tog hem förstavinsten.

– Vi är lyhörda för personalens önskningar, det är högt i tak och korta beslutsvägar. Sedan är tillgängligheten viktig, att patienterna kan nå oss. Alla läkare har telefontid samt drop in-tid varje dag, säger Thomas Marmolin.

Nöjda patienter

Även i den Nationella patientenkäten, som nyligen publicerades, ligger Kungsholmsdoktorn bland de tjugo vårdcentraler som får högst betyg.

Hos dem är över 90 procent av de svarande nöjda med sin vårdcentral och skulle rekommendera dem. Snittet för regionen ligger strax under 80 procent nöjda patienter.

235 vårdcentraler var med i Nationella patientenkäten, varav 166 är privatdrivna.

Varje läkare följer sina patienter under lång tid

20 vårdcentraler som patienter rankar högst

Alma kliniken vårdcentral ✔ Atrium vårdcentral ✔ Botvids vårdcentral ✔ Djurö vårdcentral ✔ Ersta vårdcentral ✔ Djursholms doktorn ✔ Gustafklinikens vårdcentral ✔ Hammarby sjöstads husläkare ✔ Kungsholmsdoktorn ✔ Kvarnholmens vårdcentral ✔ Kvartersakuten Tegnérgartan ✔ Lidingödoktorn ✔ Ros Care vårdcentral ✔ Sagoskogens vårdcentral ✔ Sjöstadsdoktorn ✔ Stureby vårdcentral ✔ Vibblaby husläkarmottagning ✔ Vasastans vårdcentral ✔ Vårdcentralen Hökarängen ✔ Vården i Centrum

53 461 enkäter skickades ut i Region Stockholm, 20 492 svar inkom.

Källa: SKR

De jobbar på Kungsholmsdoktorn som utsetts till bästa vårdcentral.

De jobbar på Kungsholmsdoktorn som utsetts till bästa vårdcentral.

Privat

De jobbar på ”Stockholms bästa vårdcentral”

Vinner läkarföreningens pris ✔ Framgångsreceptet: ”Varje läkare följer sina patienter under lång tid”