Ett 60-tal hus skadades och totalt drabbades 236 personer – förödelsen i radhuslängan var stor när en kraftig explosion inträffade på Lingonrisgränd 16 mars i fjol.

Fyra män dömdes 16 februari i tingsrätten till fängelsestraff för bland annat mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse för bomben i Hässelby, samt för en sprängning i Årsta industriområde en vecka innan dådet i Hässelby villastad (9 mars).

Flera straff sänks

De inblandade 17-åringarna, varav en av dem på egen hand utförde själva sprängningarna, dömdes till sluten ungdomsvård i tingsrätten.

Men nu sänker hovrätten flera av straffen.

En 19-årig och en 22-årig man, som i tingsrätten dömdes för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse respektive mordförsök, frikänns helt.

En 23-årig man får fängelsestraffet sänkt från 14 till 12 år. Han dömdes i tingsrätten för mordförsök och försök till grov allmänfarlig ödeläggelse, men frias nu för det senare brottet.

Bilder efter sprängdådet på Lingonrisgränd i Hässelby villastad 16 mars.

Bilder efter sprängdådet på Lingonrisgränd i Hässelby villastad 16 mars.

Stefan Källstigen

På adressen bodde anhöriga till Foxtrot-kopplad

Detonationen i Hässelby har varit sammankopplad med en konflikt mellan två av de etablerade kriminella nätverken under våldsvågen 2023, enligt åklagaren, och sprängningen var riktad mot ett av husen där anhöriga till en person med kopplingar till Foxtrotnätverket bor.

Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) orsakades sprängladdningen i Hässelby av cirka 15 kilo dynamitsprängämne – vilket gör den till en av de största sprängladdningar som detonerat i svensk civil miljö de senaste åren.

Polisens spanare missade bombväskan

Mitt i har tidigare berättat att polisen hade kunnat stoppa brottet. Polisens spanare följde gärningsmännen i radhusområdet i Hässeby under kvällen, men man missade att se att en bombväska togs ut ur en bil.

Bilder efter sprängdådet på Lingonrisgränd i Hässelby villastad 16 mars.

Bilder efter sprängdådet på Lingonrisgränd i Hässelby villastad 16 mars.

Stefan Källstigen/Privat

Den då 17-åriga mannen dömdes i tingsrätten till sluten ungdomsvård i fyra år. Denna dom har inte varit föremål för överklagande i torsdagens hovrättsdom.

Fem personer fanns i huset

Totalt fem personer, varav tre små barn, befann sig i huset när explosionen skedde och det fanns en stor fara för deras liv, enligt åklagaren.

Åtalet har även innefattat grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter ett beslag i Upplands Väsby samma månad 2023 samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott efter beslag i en lägenhet i Bålsta i april 2023.

Åklagaren Alexandra Bittner kan inte ge någon kommentar i nuläget, men senare under dagen.

Fyra män döms för radhusbomben i Hässelby

Fyra män döms till fängelsestraff efter den kraftiga explosionen i ett bostadsområde i Hässelby villastad 16 mars 2023. De inblandade 17-åringarna, varav en utförde sprängningen, döms till sluten ungdomsvård.

Ett 60-tal hus skadades, förödelsen i radhuslängan var stor – och totalt drabbades 236 personer.

Under fredagen kom så domen i Solna tingsrätt mot de åtta åtalade personer som misstänks varit inblandade i den stora radhusexplosionen på Lingonrisgränd i Hässelby villastad, 16 mars.

Detonationen är sammankopplatd med en konflikt mellan två av de etablerade kriminella nätverken under våldsvågen 2023. Åtalet har även innefattat ett försök till sprängning i Årsta industriområde veckan innan Hässelby-dådet, den 9 mars, och samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter ett beslag i Upplands Väsby samma månad, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott efter beslag i en lägenhet i Bålsta i april 2023.

Fängelsestraff och sluten ungdomsvård

Tingsrätten dömer tre personer för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse för bomben i Hässelby.

Ytterligare en person döms för inblandning i sprängningen, för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

En 23-årig man döms till 14 års fängelse, en annan 23-årig man döms till sju år och sex månaders fängelse, en 20-årig man döms till fem år och sex månaders fängelse och en 21-årig man döms till tre års fängelse.

Anette, Joakim och Pär tillhör de värst drabbade boende och de har varit evakuerade sedan bomben förstörde deras hus. Bild från december 2023.

Anette, Joakim och Pär tillhör de värst drabbade boende och de har varit evakuerade sedan bomben förstörde deras hus. Bild från december 2023.

Stefan Källstigen

Enligt åklagaren Alexandra Bittner var sprängningen riktad mot ett av husen där anhöriga till en person med kopplingar till Foxtrot-nätverket bor.

– Jag tycker tingsrätten tagit till sig av vår bevisning och de har förstått hur brottsligheten gått till här, vilket är positivt, säger åklagaren Alexandra Bittner till Mitt i på fredagen.

– De inblandade har fått stränga påföljder som visar allvaret i brottsligheten, fortsätter hon.

Tingsrätten dömer tre personer för sprängningsförsöket i Årsta, två av dem döms även för sprängningen i Hässelby.

17-åring utförde dåden

En person som vid tillfället var 17 år gammal utförde sprängningsdåden i både Hässelby och Årsta. Men han gjorde det tillsammans och i samförstånd med två andra personer som inte befann sig i direkt anslutning till brottsplatserna, men som utövat inflytande och haft en sådan central roll att de agerat som gärningsmän.

Bild efter detonationen 16 mars 2023 i radhusområdet.

Bild efter detonationen 16 mars 2023 i radhusområdet.

Stefan Källstigen

Mitt i har tidigare berättat att polisen hade kunnat stoppa brottet. Polisens spanare följde gärningsmännen i radhusområdet under kvällen, men man missade att se att en bombväska togs ut ur en bil.

Den då 17-åriga mannen döms till sluten ungdomsvård i fyra år. För en annan, vid brottstillfället också 17-årig man, har påföljden bestämts till sluten ungdomsvård i 1 år och 4 månader.

– Jag ska läsa domen i detalj nu, och först därefter tar vi beslut om vi ska överklaga, säger Alexandra Bittner.

Totalt fem personer, varav tre små barn, befann sig i huset när explosionen skedde och det fanns en stor fara för deras liv, har Alexandra Bittner tidigare konstaterat.

Bild från i december 2023 från det drabbade radhusområdet på Lingonrisgränd i Hässelby villastad som renoverats sedan sprängningen 16 mars 2023.

Bild från i december 2023 från det drabbade radhusområdet på Lingonrisgränd i Hässelby villastad som renoverats sedan sprängningen 16 mars 2023.

Stefan Källstigen

En av de kraftigaste sprängningarna

Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har sprängladdningen i Hässelby orsakats av cirka 15 kilo dynamitsprängämne – vilket gör den till en av de största sprängladdningar som detonerat i svensk civil miljö de senaste åren.

– Jag vågar inte svara på om det är den grövsta prängladdningen någonsin i ett bostadsområde i civil miljö, det får jag hänvisa till FOI för, svarar Alexandra Bittner på Mitt i:s fråga om det är den grövsta någonsin.

Mitt i når även Kristofer Stahre, försvarare till 23-åringen som döms till 14 års fängelse:

– Vi kommer överklaga. Jag noterar att juristdomaren var skiljaktig och ville frikänna för försök till mord. Det ger oss hopp inför hovrätten.

Två frikänns

Två personer frikänns helt från brott.

En av de misstänkta har varit under 15 år och har därför inte åtalats.

De drabbade grannarna ansåg i december i en intervju med Mitt i att stödet från myndigheter och lokalsamhälle varit obefintligt efter förödelsen i radhuslängan och att förtroendet för samhället är som bortblåst.

Kadir Kasirga (S).

Kadir Kasirga (S).

Sveriges riksdag

Riksdagsledamoten Kadir Kasirga (S) är kritisk till hur utelämnade de oskyldiga brottsoffren varit i våldsvågen. Han vill se fler åtgärder från justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Initiativen som regeringen initierat ligger två, tre år framåt i tiden. Det kommer inte hjälpa de oskyldiga som drabbats i Hässelby villastad, Sundbyberg, Uppsala, Malmö och Göteborg.

Kasirga vill att en statlig insatsgrupp inrättas så fort som möjligt, som kan sättas in direkt till exempel sprängdåd sker i bostadskvarter.

– De ska kunna hjälpa drabbade i kontakter med försäkringsbolag och myndigheter. Vi politiker måste hitta lösningar i denna situation.

Vi kommer överklaga.

Bild från Lingonrisgränd i Hässelby villastad efter sprängningen 16 mars.

Bild från Lingonrisgränd i Hässelby villastad efter sprängningen 16 mars.

Stefan Källstigen

JUST NU: Fyra män döms för radhusbomben i Hässelby

Långa fängelsestraff ✔️ 17-åring utförde dådet

Sprängdåden som skakade västerort 2023

Totalt tolv allvarliga händelser skakade Hässelby-Vällingby under våldsvågen 2023. Så har det gått med utredningarna för de fem största sprängdåden.

Grimsta 2 januari 2023 – fem dömda

Strax efter 03 den 2 januari larmas polis och räddningstjänst till Nickelgränd i Grimsta efter en allvarlig explosion i ett flerbostadshus.

Stora skador på entrén till fastigheten – bland annat sprängs en hel port bort liksom flera glasrutor.

Ingen person skadas.

Bild efter sprängdådet på Nickelgränd i Grimsta natten mot 2 januari 2023.

Bild efter sprängdådet på Nickelgränd i Grimsta natten mot 2 januari 2023.

Mikael Andersson

Sju personer mellan 18 och 40 år, varav två tillhör kriminella Foxtrot-nätverket, grips.

Den 25 oktober åtalades de för att på olika sätt ha varit delaktiga i totalt tre sprängningar riktade mot det kriminella Dalen-nätverket under december och januari.

Upprinnelsen till konflikten mellan Foxtrot och Dalen

Utöver dådet i Grimsta handlar det om ett dåd i Dalen och ett i Rågsved i söderort.

Händelserna beskrivs som en del i upprinnelsen till konflikten mellan Foxtrot- och Dalennätverket i början av 2023.

Bild efter sprängdådet på Nickelgränd i Grimsta natten mot 2 januari 2023.

Bild efter sprängdådet på Nickelgränd i Grimsta natten mot 2 januari 2023.

Mikael Andersson

Samtliga misstänkta har nekat till brott.

Den 20 december 2023 dömdes fem av de åtalade personerna i Södertörns tingsrätt till fängelsestraff för sin delaktighet i brotten.

Domen fastställdes i mars

Som längst en 23-årig man som fick sex år och sex månaders fängelse.

Hovrätten fastställde domen 11 mars i år.

Bild efter sprängdådet på Nickelgränd i Grimsta natten mot 2 januari 2023.

Bild efter sprängdådet på Nickelgränd i Grimsta natten mot 2 januari 2023.

Mikael Andersson


Hässelby villastad 16 mars 2023 – rättegång i hovrätten nu

Totalt 236 personer drabbas på Lingonrisgränd i Hässelby villastad i ett av de allvarligaste sprängdåden i civil miljö som skett i Sverige.

Bild efter sprängdådet på Lingonrisgränd i Hässelby villastad 16 mars 2023.

Bild efter sprängdådet på Lingonrisgränd i Hässelby villastad 16 mars 2023.

Stefan Källstigen och Mitt i

Flera radhus får omfattande skador och en skadad person förs med ambulans till sjukhus.

Fyra män mellan 20 och 23 år dömdes 16 februari i år i Solna tingsrätt till fängelsestraff för dådet.

Bild från Lingonrisgränd i Hässelby villastad 16 mars 2023.

Bild från Lingonrisgränd i Hässelby villastad 16 mars 2023.

Stefan Källstigen

14 års fängelse i tingsrätten

Det längsta straffet fick en 23-årig man med 14 års fängelse.

Två inblandade 17-åringar, varav en utförde sprängningen, döms till sluten ungdomsvård.

Mitt i berättade i december att polisens spanare följde gärningsmännen i radhusområdet tidigare under kvällen, men missade att se när bombväskan togs ut ur en bil.

"Synen glömmer man aldrig"

– Mina barn lekte dagligen med barnen i huset som bomben var riktad mot. Synen på natten och morgonen av ett helt förstört kvarter kommer vi aldrig glömma. Skadan är skedd, säger en man Mitt i träffar på Lingonrisgränd i april 2023.

– Vad som till slut döms i fallet känns inte så relevant för mig. Polisen var ju i området och kunde stoppat dådet.

Bild från Lingonrisgränd i Hässelby villastad 16 mars 2023.

Bild från Lingonrisgränd i Hässelby villastad 16 mars 2023.

Stefan Källstigen

Fallet pågår i hovrätten

Åklagaren Alexandra Bittner har kopplat samman dådet med konflikten mellan två etablerade kriminella nätverk och sprängningen var riktad mot ett av husen där anhöriga till en person med kopplingar till Foxtrotnätverket bor.

Domen överklagades till hovrätten där rättegången inleddes 15 april.

Bild från i december 2023 på radhusområdet på Lingonrisgränd i Hässelby villastad.

Bild från i december 2023 på radhusområdet på Lingonrisgränd i Hässelby villastad.

Stefan Källstigen

Anette är en av de värst drabbade i området och bodde granne till huset som bomben var riktad mot och anser att rättssamhället svikit de drabbade:

Pär, Joakim och Anette var några av de allra värst drabbade i bombdådet i Hässelby villastad 16 mars 2023.

Pär, Joakim och Anette var några av de allra värst drabbade i bombdådet i Hässelby villastad 16 mars 2023.

Stefan Källstigen


– I grunden spelar det ingen roll vad för straff som döms ut, det förändrar inte det vi tvingats uppleva eller behöver genomgå. Det tog sju månader för oss att få ett målsägandebiträde.

Väntar på mer stöd

Man väntar fortfarande på de utlovade förändringarna rörande stödet för brottsoffer, menar hon.

– Det finns ingen tro från vår sida att hovrätten kommer skulle skärpa vissa straff.

Lingonrisgränd i Hässelby villastad i april 2024. Över ett år efter sprängdådet renoveras det fortfarande för fullt i kvarteret i väntan på att alla hus ska kunna bebos igen.

Lingonrisgränd i Hässelby villastad i april 2024. Över ett år efter sprängdådet renoveras det fortfarande för fullt i kvarteret i väntan på att alla hus ska kunna bebos igen.

Filip Magnusson

Smedshagen 19 juni 2023 – tre dömda

På första våningen i ett lägenhetshus på Carl Bondes väg i Smedshagen sker en allvarlig explosion under natten till måndagen 19 juni.

Ytterdörrarna på första våningen och hissen totalförstörs av bomben.

En person fördes till sjukhus med ambulans och de boende tvingas evakuera.

Poliser på plats efter sprängdådet i Smedshagen 19 juni 2023.

Poliser på plats efter sprängdådet i Smedshagen 19 juni 2023.

Filip Magnusson

En vecka tidigare hade en sprängladdning hittats på samma våning utan att den hade hade detonerat.

"Hela huset skakade"

Helena Afvander bor längre upp i trappan och vaknade av bomben, hon minns allt som väldigt skrämmande.

– Hela huset skakade. Jag öppnade dörren och möttes bara av rök. Det hade varit otryggt en längre tid på vår adress och detta var ju kulmen, berättar Helena som i dag kräver skadestånd för kränkning av hemfriden.

Helena Afvander från Smedshagen bor i den trappuppgång som den 19 juni drabbades av ett sprängdåd.

Helena Afvander från Smedshagen bor i den trappuppgång som den 19 juni drabbades av ett sprängdåd.

Malin Lövkvist

– Stödet har inte varit något vidare överhuvudtaget, varken från hyresvärden eller kommunen, säger Helena.

Däremot har det blivit tryggare i området, menar hon.

Det utsatta kvarteret i Smedshagen från april 2024.

Det utsatta kvarteret i Smedshagen från april 2024.

Filip Magnusson

Polisen på plats oftare i dag

– Polisen är här ofta i dag och kontrollerar våra allmänna utrymmen.

Tre personer, varav en bara är 15 år, har dömts i tingsrätten för dådet.

vå av de dömda får fleråriga fängelsestraff.

En av de dömda har överklagat till hovrätten.

Hässelby strand 25 september 2023 – rättegång aktuell

Strax efter 21-tiden på måndagskvällen 25 september skakas ett kvarter längs Fyrspannsgatan i Hässelby strand av en kraftig detonation.

En port totalförstörs och flera fönster krossas.

Bild från explosionen i ett flerbostadshus i Hässelby strand måndagen 25 september. Totalt 11 lägenheter drabbas och tre skadade personer får föras till sjukhus med ambulans.

Bild från explosionen i ett flerbostadshus i Hässelby strand måndagen 25 september. Totalt 11 lägenheter drabbas och tre skadade personer får föras till sjukhus med ambulans.

Stefan Källstigen

Elva lägenheter berörs och tre personer skadas och förs till sjukhus med ambulans.

– Jag har bott i Hässelby strand i 50 år och aldrig känt mig otrygg, men nu funderar man mer på vilka människor som bor på granngårdarna. Om någon är kriminell. Det enda som gör mig lugn är att blixten sällan slår ner på samma ställe två gånger, säger en kvinna som bor i området till Mitt i under april 2024.

Renoveringsarbetena pågår fortfarande

För henne är det viktigt att den som gjorde detta åker dit.

– Renoveringsarbetena efter bomben pågår fortfarande, säger kvinna.

Polisen utreder händelsen som mordförsök, grov allmänfarlig ödeläggelse samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Bild från explosionen i ett flerbostadshus i Hässelby strand måndagen 25 september. Totalt 11 lägenheter drabbas och tre skadade personer får föras till sjukhus med ambulans.

Bild från explosionen i ett flerbostadshus i Hässelby strand måndagen 25 september. Totalt 11 lägenheter drabbas och tre skadade personer får föras till sjukhus med ambulans.

Stefan Källstigen

Explosionen ledde tillsammans med en annan explosion i Linköping samma dygn regeringen till att kalla till krismöte där stölderna av sprängmedel på arbetsplatser lyftes.

Tittade på lägenhet i huset

Mitt i träffade Natali Gustafsson efter händelsen. Hon har bott i Hässelby strand i över fyra år och säger nu i april 2024 att hon tittade på lägenhet i just huset där bomben detonerade.

– Det blir så mycket mer läskigt när det händer så nära en. Man tänker ju om det ska hända igen. Jag kommer ihåg otryggheten och rädslan då över att sprängningarna kommit till ens egna kvarter.

Natali Gustafsson, 36, i Hässelby strand känner fortfarande obehag efter detonationen 25 september.

Natali Gustafsson, 36, i Hässelby strand känner fortfarande obehag efter detonationen 25 september.

Filip Magnusson

Tidigare har tre personer varit häktade i fallet, nu är det bara en.

Åtal har ännu inte väckts.

Bild från explosionen i ett flerbostadshus i Hässelby strand måndagen 25 september. Totalt 11 lägenheter drabbas och tre skadade personer får föras till sjukhus med ambulans.

Bild från explosionen i ett flerbostadshus i Hässelby strand måndagen 25 september. Totalt 11 lägenheter drabbas och tre skadade personer får föras till sjukhus med ambulans.

Stefan Källstigen

Bild från explosionen i ett flerbostadshus i Hässelby strand måndagen 25 september. Totalt 11 lägenheter drabbas och tre skadade personer får föras till sjukhus med ambulans.

Bild från explosionen i ett flerbostadshus i Hässelby strand måndagen 25 september. Totalt 11 lägenheter drabbas och tre skadade personer får föras till sjukhus med ambulans.

Stefan Källstigen

Renoveringar pågår fortfarande på det utsatta huset i Hässelby strand i april 2024.

Renoveringar pågår fortfarande på det utsatta huset i Hässelby strand i april 2024.

Filip Magnusson

Hässelby 2 oktober 2023 – hovrättsförhandling inleds i maj

Åtta radhusfastigheter förstörs i en ny kraftig detonation på morgonen den 2 oktober, denna gång på på Rädisvägen i Hässelby.

Bild från 2 oktober på Rädisvägen i Hässelby villastad.

Bild från 2 oktober på Rädisvägen i Hässelby villastad.

Polisen

Själva radhuset som bomben var riktad mot sprängs i princip, räddningstjänsten väljer att inte göra någon rökdykning eftersom man anser det som omöjligt att rädda eventuella personer i bostaden.

Kopplades direkt till Foxtrotkonflikten

En katt dör av rökskador.

Dådet kopplas direkt till den nu pågående Foxtrotkonflikten, men någon person befann sig inte i huset vid dådet.

Bild från Rädisvägen i Hässelby villastad 2 oktober.

Bild från Rädisvägen i Hässelby villastad 2 oktober.

Stefan Källstigen

Stefan Källstigen

13 mars i år dömdes en 21-årig man hemmahörande i södra Storstockholm till åtta års fängelse i Solna tingsrätt för explosionen, som beskrivs som ett hämnddåd.

Bild från Rädisvägen efter bomben 2 oktober 2023.

Bild från Rädisvägen efter bomben 2 oktober 2023.

Polisen

Sprängningen utfördes bara dagar efter en dödsskjutning i Jordbro söndagen innan dådet, 27 september, och utredarna hittar en "rävring" med rävmotiv i 21-åringens bostad.

Domen är överklagad till hovrätten och rättegången hålls 3 och 14 maj.

Bild på det utsatta området på Rädisvägen i april 2024. Skadorna från sprängdådet är fortfarande väldigt tydliga och renoveringar pågår i flera hus.

Bild på det utsatta området på Rädisvägen i april 2024. Skadorna från sprängdådet är fortfarande väldigt tydliga och renoveringar pågår i flera hus.

Filip Magnusson

Bild på det utsatta området på Rädisvägen från april 2024.

Bild på det utsatta området på Rädisvägen från april 2024.

Filip Magnusson

Man tänker ju om det ska hända igen.

Bild efter sprängdådet på Nickelgränd i Grimsta 2 januari – det första av fem större sprängdåd som skakade västerort under 2023.

Bild efter sprängdådet på Nickelgränd i Grimsta 2 januari – det första av fem större sprängdåd som skakade västerort under 2023.

Mikael Andersson

Sprängdåden som skakade västerort 2023

Så har det gått i fallen ✔️ Flera dömda och åtalade ✔️ Drabbade grannar berättar: "Glömmer aldrig synen"