Åtta personer åtalas under onsdagen, 29 november, vid Solna tingsrätt för inblandning i mordförsöket och sprängningen i ett radhuskvarter i Hässelby norra villastad den 16 mars.

Kopplas samman med våldsvågen

Ett 60-tal hus skadades, varav ett antal totalförstördes eller fick väldigt omfattande skador. Detonationen som kopplas samman med den pågående våldsvågen. Åtalen gäller även ett försök till en sprängning i Årsta den 9 mars och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter ett beslag i Upplands Väsby i mars, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott efter beslag i en lägenhet i Bålsta i april i år.

Totalt är nio personer misstänkta. Enligt åklagaren Alexandra Bittner ska sprängningen ha varit riktad mot ett av husen där anhöriga till en person med kopplingar till Foxtrot-nätverket bor.

– I Hässelby har sprängningen riktats mot ett hus där en person som är anhörig till en aktör i Foxtrotnätverket bodde. Totalt fem personer, varav tre små barn, var i huset när explosionen skedde. Det fanns en stor fara för deras liv. Sprängningen har dessutom drabbat många boende i området eftersom sprängladdningen var mycket kraftig, säger Alexandra Bittner i ett pressmeddelande.

En person skadades

Totalt finns 236 målsägare i ärendet, de flesta bosatta i området. En person skadades i samband med brottet. En av de misstänkta för dådet är under 15 år och åtalas därför inte.

Huvudförhandlingen inleds 12 december och beräknas pågå i 16 dagar.