Det är dämpad stämning i Hässelby strand på tisdagsmorgonen. Fyra, fem poliser står längs avspärrningarna och pratar med grannar i kvarteren om explosionen. En journalist från SVT pratar med stadens personal i telefon.

Det var strax efter 21-tiden på måndagskvällen som en kraftig detonation inträffade i det trapphus som ligger i mitten av längan. Tre personer skadades och fick föras till sjukhus med ambulans. Intilliggande Maltesholmsskolan användes som evakueringslokaler under natten, folk gick insvepta i filtar dit, får vi höra av boende. Men de flesta har fått ta sig hem till lägenheterna igen.

Bild från tisdagsmorgonen efter explosionen.

Bild från tisdagsmorgonen efter explosionen.

Stefan Källstigen

Krisstöd sattes in

En del på gatan uppger att de inte hörde någonting under natten, andra att det var den högsta smällen de upplevt.

– Vi har haft krisstöd på plats under natten och öppnade även upp Maltesholmsskolan, säger Sari Kyhälö, kommunikationsstrateg på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

– Vi har fortsatt krisstödjare på plats under tisdagseftermiddagen och kvällen. Fältassistenter, sociala insatsgruppen och anhörigstöd finns i området.

Sari Kyhälä, kommunikationsstrateg på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Sari Kyhälä, kommunikationsstrateg på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Stockholms stad

På plats är en port är helt urblåst, som ett hål rakt in i trapphuset. Fönster är krossade. En kvinna kommer upp ur källaren med tom blick och tunga ögonsäckar under ögonen.

"Var ska man bo?"

Ute på gatan träffar Mitt i Natali Gustafsson som är ute med hundarna. Hon har tagit en runda förbi det avspärrade området. Hon är skärrad.

– Jag tittade på lägenhet i huset intill för ett tag sedan. Det känns helt sjukt, säger hon när vi tittar bort mot platsen.

Hon har bott i Hässelby strand i fyra år.

– Det har alltid varit lugnt upplever jag, det uppe i Hässelby gård det är problem och polispådrag i bland.

Känner otrygghet

– Nu känner jag bara, var ska man bo? Var i Stockholm är man trygg? Är min trappuppgång där borta nästa att sprängas? säger hon.

Natali återkommer till det många tänker. Stockholm befinner sig i ett läge där våldsdåden drabbar helt oskyldiga människor.

– Det måste få ett slut, säger hon.

En av flera explosioner

Explosionen är en i raden av explosioner som skett i Hässelby-Vällingby under 2023, bland annat i Grimsta, Hässelby villastad och Smedshagen.

Polisen utreder händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord samt lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

Ingen hade på onsdagen frihetsberövats i fallet. Mitt i har varit i kontakt med förundersökningsledaren Carl Mellberg som inte vill kommentera om händelsen i Hässelby har koppling till kriminella nätverk.

– Det är inget jag kan kommentera i detta skede, säger han.

Oklara fastighetsskador

Hyresvärden Stockholmshems kommunikationschef Åsa Stenmark säger till Mitt i på onsdagen att polisens tekniska undersökningar alltjämt pågår och att avspärrningarna gör att man ännu inte fått tillgång till fastigheten.

– Det är därför för tidigt att svara på frågor om skador på fastigheten. Men 11 lägenheter är berörda i det aktuella trapphuset där ingen kommer in just nu.

Även en lokal på äldreboendet Hässelgårdens allmänna aktivitetscenter i Hässelby gård hålls öppet av staden under tisdagen mellan klockan 14-20 för oroliga som behöver prata med någon.

Allt större fara för oskyldiga

Under tisdagsmorgonen inträffade även en allvarlig explosion i Linköping som tillsammans med Hässelby-detonationen fick regeringen att kalla till krismöte under onsdagen där stölderna av sprängmedel på arbetsplatser ska lyftas.

Detta eftersom oskyldiga anses hamna i allt större risk för skada genom sprängningarna. 130 explosioner har inträffat i landet hittills i år – det innebär att ett dystert rekord är på väg att sättas i Sverige.