Avgiftsfri kollektivtrafik har redan provats på flera håll i världen. I en forsknings-översikt från 2020 som presenteras av K2, nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafiken, konstaterar forskarna att gratis kollektivtrafik inte är en mirakelmedicin.

I studien ingår Linköping, Kristinehamn och Avesta som testat att införa avgiftsfrihet. I alla tre städerna ökade kollektivresandet med upp emot hundra procent och utsläppen i trafiken minskade radikalt.

Avesta, som är den enda kommun som har behållit gratissystemet, uppskattar minskningen av koldioxidutsläpp till 40 ton per år.

Det som var mindre bra, var att det inte alltid var ”rätt” personer som valde kollektivtrafiken när den blev gratis. Knappt var tredje resenär som utnyttjade de avgiftsfria resorna hade tidigare åkt bil.

”Det finns en stor risk att merparten av det ökade resandet med kollektivtrafiken kommer från gång och cykel, vilket kan innebära ökade kostnader för det offentliga och negativa effekter för miljö och hälsa”, sammanfattar forskarna.