Artikeln har uppdaterats.

Fyra personer har gripits och anhållits efter att en kraftig explosion inträffade strax efter klockan 03 natten mot måndagen i en port i ett flerbostadshus i Grimsta. Personerna är misstänkta för olika brott i samband med händelsen, enligt polisen.

Explosionen har orsakat stora skador på entrén till fastigheten och en brottsutredning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts. 

Ingen skadad vid explosionen

En stor polis- och räddningsinsats har pågått under morgonen i området. Bombtekniker och kriminaltekniker har ryckt ut och räddningstjänst är på plats för att tillsammans med polisen eventuellt evakuera vissa lägenheter. Ingen person ska ha skadats i samband med explosionen.

Bevis och spår har inhämtats

Ett stort antal personer som bor i området har förhörts, skriver polisen på sin hemsida. Olika typer av bevis och spår har samlats in och filmer från övervakningskameror hämtas just nu in och analys pågår.

Under tisdagen, 3 januari, meddelar åklagarmyndigheten att tre av de fyra anhållna personerna släppts.

Till Expressen uppger polisen att de utreder om det finns en koppling mellan explosionen i Grimsta och den skjutning som skedde i Vällingby centrum på nyårsaftonskvällen. Där sköts en man i 20-årsåldern till döds, och två andra personer skadades.

Bild från måndagsmorgonen på flerbostadshuset i Grimsta där en explosion inträffade.

Bild från måndagsmorgonen på flerbostadshuset i Grimsta där en explosion inträffade.

Mikael Andersson

– Men det är en av flera hypoteser som ska utredas, säger Ola Österling, Stockholmspolisens presstalesperson till Expressen.

Flera medier har rapporterat att en av de personer som anhölls efter sprängningen i Grimsta, och som sedan släppts, är en känd rapartist. 

Polisen bekräftar inte namn

– Vem som är gripen i en utredning är det ytterst sällan polisen berättar eftersom det är en uppgift som omfattas av sekretess, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen till Mitt i.

Enligt bland annat Expressen bor en annan rapartist på adressen som utsattes för explosionen.

– Vem som är boende på eller i närheten av brottsplatser är inget som polisen berättar om, säger Towe Hägg.

Två anhållna

Två personer anhölls under onsdagen, 4 januari, misstänkta för medhjälp till dödsskjutningen på nyår i Vällingby centrum.

Misstänker ni att explosionen är en hämndaktion för dödsskjutningen i Vällingby centrum?

– Vi kommer i utredningarna arbeta för att ta reda på om de hör ihop eller inte, säger Towe Hägg.

Explosion i Bagarmossen

En mindre explosion inträffade även i en trappuppgång i Bagarmossen under natten mot måndagen, en dryg timme efter explosionen i Grimsta, 04.28. Det finns splitterskador i trappuppgången. Ingen person har hittills anträffats med skador.

Bild på en minnesplats utanför Mcdonalds i Vällingby centrum måndagen 2 januari, efter den dödliga skjutningen på nyårsaftonskvällen då en man i 20-årsåldern dog och två skadades.

Bild på en minnesplats utanför Mcdonalds i Vällingby centrum måndagen 2 januari, efter den dödliga skjutningen på nyårsaftonskvällen då en man i 20-årsåldern dog och två skadades.

Läsarbild

En polisinsats pågår och en brottsutredning har inletts med rubricering allmänfarlig ödeläggelse.

Alexander Kuronen

Klockan 06.00 meddelade polisen på sin hemsida att en man gripits i den polisinsats som pågår i Bagarmossen, mannen anhölls senare. Stockholmspolisens biträdande kommenderingschef Max Åkerwall säger till SVT att polisen har relativt bra koll på skjutningarna och detonationerna.

– Vi befinner oss i en eskalering av våldsnivån, säger han, och betonar att det handlar om tiden från juldagen till och med nu.

Flera sprängningar

Under juldagen sköts en 27-årig man ihjäl i Rinkeby, som enligt flera medier var etablerad gängkriminell, och under veckan som följde skedde en rad sprängningar på olika platser i Stockholm. Bland annat har en person häktats för det rubricerade mordförsök som skedde i Gubbängen i onsdags, den 28 december. 

Nätverk uppluckrade

Max Åkerwall menar att de har en relativt god bild av vilka som ligger bakom helgernas våldsdåd, men att kraftiga polisiära åtgärder nu krävs för att inte våldet ska eskalera ytterligare.

– Det är många pågående konflikter parallellt med varandra i Stockholm. Tidigare relativt stabila nätverk har luckrats upp och gamla allianser gäller inte fullt ut längre, det gör arbetet svårare för oss, säger Max Åkerwall till SVT.