Efter Loreens triumf i Liverpool i maj har Stockholm liksom tre andra svenska städer ansökt om att stå värd för Eurovision song contest nästa år. I ett förslag som lämnats in till SVT föreslår nu Stockholms stads näringslivsbolag Stockholm Business Region en tillfällig arena i Frihamnen, detta enligt dokument som DN tagit del av.

Oklar kostnad

Arenan ska rymma högst 14 700 personer, enligt dokumentet. Vad den skulle kosta framgår inte, men förslaget stöttas bland annat av Stockholms handelskammare, Fastighetsägarna Stockholm och det svenska turistnäringsbolaget Visit Sweden, enligt DN.

Globen uträknad

Senast Stockholm var värdstad för Eurovision-finalen var 2016, då i Globen, och även 2024 planerar staden att förlägga det så kallade Eurovision village i Kungsträdgården.

Den 12:e juni var sista dagen för svenska städer att anmäla sitt intresse att arrangera finalen. Globen är inte aktuell på grund av renoveringar. Sedan tidigare håller även den politiska ledningen i Solna kommun tummarna för att man får arrangera värdskapet på Friends arena, vilket Mitt i skrivit förut.

SVT:s målsättning är att kunna ge besked om var tävlingen kommer arrangeras under sommaren.

Stockholm stad bjuder in Eurovision – med armbågen?

Stockholms stad vill gärna vara värd åt Eurovision 2024, men ställer stora krav på samarbete. Frågan är om man ens vill ha hit tävlingen?

Det är dyrt,stökigt och får inte påverka idrotten. Så kan man summera stadens iställning till Eurovision Song Contest 2024

Faktum är att staden lämnat in en intresseanmälan om att få stå värd, men med anmälan kommer också en lång kravlista.

Bland annat kräver man att kostnaderna delas mellan Stockholm, kringliggande kommuner, regionen, privata finansiärer, SVT och regeringen.

Dessutom ska tävlingen präglas av klimatmedvetenhet och hållbarhet. Man vill som sagt inte heller att evenemanget i för stor utsträckning påverka idrottslivet i Stockholm negativt.

Var tävlingen ska hållas och var den idrott som i vanliga fall håller till på vald arena ska ta vägen under tiden, är inte bestämt.

I och med sin intresseanmälan bjuder staden in till samtal med regionen, näringslivet och regeringen för att tillsammans anordna vad de trots allt kallar "den bästa festen".

Senast Eurovision hölls i Sverige var 2016 i Malmö.

Senast Eurovision hölls i Sverige var 2016 i Malmö.

Mostphotos

Stockholm vill stå värd för Eurovision - ställer höga krav

Staden vill gärna vara värd åt Eurovision 2024, men ställer stora krav på samarbete.