– Jag har full förståelse för och delar frustrationen som Ursviksborna specifikt och sundbybergarna generellt ger uttryck för, säger Martin Solberg (MP), ordförande i stadsmiljö- och trafiknämnden.

Att buss 504 så lätt blir full tyder på att avgångarna är för få, säger han.

– Det vittnar om att många vill använda kollektivtrafiken. Men då måste vi också ha en kollektivtrafik som matchar efterfrågan och behovet, och det har vi inte i dag.

Hur bussarna ska gå bestäms årligen av trafikförvaltningen i region Stockholm. Då får kommunerna möjlighet att komma med önskemål.

Vid sidan av denna process för staden just nu samtal med regionen och SL om att få fler bussar till Ursvik, säger Martin Solberg.

"Behöver täcka för glappet"

Han vill inte sia om när nya bussar kan vara på plats.

– Eftersom det är en pågående diskussion kan jag inte riktigt gå in närmare på det.

Problemet med bussarna har aktualiserats ytterligare av den senaste förseningen av tvärbanan. Först 2025 kan invigningen äga rum, skrev Mitt i häromveckan.

Solberg vill att nya bussar sätts in i god tid före det.

– Jag tycker att Ursvik behöver något som täcker upp för glappet.

Mitt i har sökt regiontrafikråd Anton Fendert (MP) men i stället hänvisas vi till trafikförvaltningen. Där läggs ansvaret över på bussoperatören VR Sverige, som enligt SL är de som skapar tidtabellerna.

"Det är trafikutövarens skyldighet att öka utbudet och följa kraven för trängsel och sittplatser i avtalet", skriver SL:s presskommunikatör Sophie Gunnarsson i ett mejl.

SL: Överskrider inte gränsen

Hon bekräftar att SL har möten med Sundbybergs stad om Ursvik. Både SL och VR konstaterar att antalet passagerare är relativt högt på just linje 504 – men inte så att det spränger maxtaket på 78 resenärer per buss.

Samtidigt har vintervädret lett till att vissa avgångar har varit särskilt trånga, säger Karin Larsson på VR:s presstjänst.

– Vi tror att det kommer att bli betydlig bättre när vädret ser annorlunda ut, så just nu finns inga planer på att sätta in mer trafik.

Kunde ni varit mer förberedda på snön och kylan?

– Vi är väldigt förberedda varje år. Sedan är det ett samarbete mellan att staden ska hinna ploga och att vi ska få ut våra bussar. Blir det en lång period med kyla blir det mer ansträngande.