Julen nalkas. Det råder delade meningar bland västerortsborna om när man får börja julpynta. Foto: Anders Göransson/Stefan Källstigen/Mostphotos

När är det okej att börja julpynta?

Nu är det bara en vecka kvar till första advent. Men när är det egentligen okej att börja julpynta? Vi frågade västerortsborna om när de själva sätter upp adventsljusstaken och ställer fram tomtarna.

  • Publicerad 06:00, 20 nov 2020

Foto: Stefan Källstigen

Yvonne Sundman, 77, pensionär, Hässelby strand:

– Själv ska jag börja julpynta om någon vecka. Då tar jag fram julstjärnorna och köper någon julblomma. Jag vill ha det fint till min födelsedag den 3 devember. Men julgranen får man ta fram först veckan före jul.

Foto: Stefan Källstigen

Charlotte Helzén, 48, poet, Södra Ängby:

– Jag tycker det är okej nu i november, fast egentligen borde man vänta till december. Men är det några adventsljusstakar är det ju trevligt, lite ljus i mörkret.

Foto: Stefan Källstigen

Minna Koskivirta, 54, jobbar inom socialtjänsten, Hässelby strand:

– Jag julpyntar inte särskilt mycket själv, men jag har två adventsljusstakar som jag ställer fram till advent. Folk får väl julpynta i juni om de vill det, men jag väntar. För sent är det i alla fall aldrig.

Foto: Stefan Källstigen

Christofer Ahlandsberg, 63, kurator, Hässelby strand:

– Jag tycker att det är trevligt om man väntar till advent, jag gör det även om man blir frestad. Det är ju fint att folk sätter upp julstjärnor i fönstren, vi behöver det.

Foto: Anders Gustafsson

Anders Alvin, 58, Solhem:

– Granen börjar vi julpynta i början av december. Det är tradition. Vi har även mycket ljusslingor, som lyser upp i mörkret. Vi lägger rätt mycket jobb på att julpynta och börjar sätta upp ljusslingor i mitten av november.

Foto: Anders Gustafsson

Anna Bergman Jurell, 55, Solhem:

– Vi börjar julpynta så sent som möjligt, vi väntar till första advent. Vi pyntar med gammaldags julpynt, som en krubba av trä, ljus och julänglar.

Foto: Anders Gustafsson

Åsa Elfving, 71, Solhem:

– Jag julpyntar aldrig. Jag har ledsnat på att julpynta, jag har julpyntat nog. Att andra julpyntar har jag inget emot, det ser trevligt ut.

Foto: Anders Gustafsson

Erika Ullvin, 45, Järvastaden:

– Vi julpyntar dagen innan julafton. Det är något vi håller stenhårt på. Vi brukar pynta med hyacinter och amaryllis. Vi har även ljusslingor.