Friyrkan Hillsong kan ta över Maximteaterns lokal på Karlaplan.

Förhandlingarna mellan hyresvärden och produktionsbolaget som driver teatern har strandat, och samtidigt har Hillsong gått ut på sociala medier och utropat den anrika teatern på Karlaplan till sitt nya hem från 2023.

Om detta berättade Mitt i Östermalm förra veckan. Samma dag publicerade Jonas Gardell en krönika i Expressen där han skrev om Maximteatern och teaterdöden i stort.

”På fri- och privatteatersidan finns därför snart bara källarteatrarna och jättearenorna kvar, inget däremellan. På de små källarteatrarna kan man aldrig göra ekonomi, på de stora arenorna som Cirkus är varje uppsättning en miljoninvestering. De mellanstora teatrarna som Maxim blir därför livsviktiga”, skrev Jonas Gardell.

Han fick snabbt stöd från artistkollegan Lisa Nilsson. I ett känslosamt inlägg på Instagram efterlyste hon någon form av skyddsnät för teatrar som hyr lokaler av privata fastighetsägare.

”Det måste naturligtvis finnas möjligheter från regeringens sida att se till att skydda våra viktigaste kulturplatser. Så här får det bara inte gå till. Vad blir det för skitstäder kvar om vi inte har våra anrika teatrar? Till förmån för vad?”

Östermalmsbon och barnkulturprofilen Lotta Pucek menar att kulturen, liksom många andra branscher, har haft det väldigt tufft under pandemin, och att verksamheterna måste få en chans att komma ikapp.

”Man har inte kunnat ha några föreställningar. Att då, från fastighetsägarens sida kräva ”marknadshyror” eller kraftigt höjda hyror är helt fel, tycker jag. Vi måste värna om kulturen och låta den hämta sig efter pandemin! Själv egenföretagare anser jag att man inte bara kan rikta in sig på vinstökning – det finns andra värden också”, skriver hon på Mitt i Östermalms Facebooksida.