Fler tider. Den ny simhallen i Täby ska stå klar nu till hösten, men Täby Sim hade hoppats på fler tider i bassängerna. Foto: Claudio Britos

Förening kritisk - för få tider i nya simhallen

Täby sim riktar kritik mot kommunen då de anser att de inte får den tid i nya simhallen som krävs för att de ska kunna växa. De vill se fler bantider och lägre banhyra. Kommunen håller inte med om kritiken.

  • Publicerad 08:00, 11 mar 2022

Liselotte Orest, ordförande.

I höst ska den nya simhallen stå klar i Täby.

Nu riktar föreningen Täby Sim kritik mot Täby kommun då de anser föreningen inte kommer kunna växa i den mån de vill, i den nya hallen. I över 40 år har Täby sim hållit igång föreningslivet för simmare – påpekar Mats Lennerthson, klubbchef.

– Vi hade hoppats på mer. Men som det ser ut nu kommer vi inte kunna tillhandahålla simskola och träning för alla som vill.

Vill få fler tider

Kritiken gäller flera saker. Bland annat schemaläggandet i simhallen.

Föreningslivet, som idag är Täby Sim och konstsimklubben Täby Synchro kommer i den nya hallen att få 20 procent mer tid än de haft i Tibblebadet. Detta räcker inte för att lösa problemet kring de långa köer och tångbodheten som finns idag menar föreningen.

Mats Lennerthson säger att de borde få mer tid i bassängerna.

– Utrymmet i undervisningsbassänger täcker endast nuvarande simskola trots långa köer. Och i realiteten finns inga möjligheter att växa ytterligare under de närmsta 7 åren, säger han.

Skapar ny konkurrens

Förutom tillgängligheten ställer de sig även kritiska till de nya banhyrorna.

– De nya och väsentligt högre föreningshyrorna kommer att bli förödande för föreningsverksamheten. Bland annat kommer kostnaden för simträning i åldrarna tolv till arton år att fördubblas, säger Håkan Persson, ordförande Täby SIM.

– Vi befarar att vissa väljer att inte gå simskola eller fortsätta med simsporten.

Håller inte med om kritiken

Men kommunen håller inte med om kritiken. De säger bland annat att kostnaderna kommer att fördelas mellan flera parter och att kostnaderna enligt dem har fördelats på ett rimligt sätt.

Kritisk. Mats Lennerthson, klubbchef är kritisk vill kommunen lyssnar på föreningen, så de kan behålla medlemmar och växa som klubb. Foto: Claudio Britos

Ska förändras. Det gamla badet ska inte längre finnas kvar men en utredning om vad som ska hända med det ska påbörjas. Foto: Mikael Andersson

De säger även att den nya simhallen ska finnas för både föreningslivet och allmänheten och menar att tiderna är en ökning för Täby SIM.

– Det är en betydande ökning jämfört med antalet timmar som föreningarna har till förfogande i kommunens nuvarande simhall, säger Birgitta Kaasik (M).

Enligt Täby Sim kommer det även skapas en konkurrenssituation mellan föreningslivet och Medley som driver badet. Detta då de ideella föreningarnas lokalhyra ska gå till kommunen.

– Vi som ideell förening kommer att stå i vägen för Medley som driver badet, istället för att som nu vara deras största kund.

Birgitta Kaasik säger däremot att det skapar valfrihet.

– I den nya hallen kommer såväl föreningsliv som driftoperatör (Medley reds. anm.) ges förutsättningar att bedriva simskola. Kommunen ser detta som ett viktigt sätt att möjliggöra ett brett utbud och valfrihet för Täbyborna, säger hon.

”Det finns en oro”

Mitt i har även sökt Täby Synchro för en kommentar. Liselotte Orest, ordförande, säger att även dem ser oroande kring de ekonomiska konsekvenser med den nya hallen.

– Vi vet att det kommer att bli dyrare och det finns en oro för det, men vi ser över verksamheten just nu, säger hon.

Täby sim hoppas på fortsatt dialog, då de ser fram emot en nya simhall.

-- Vi vill ha en bra dialog med kommunen och hoppas de kan höra oss, säger han.

Byggs vid Galoppfältet

Täbys nya simhall ersätter Tibblebadet som uppfördes i mitten av 1970-
talet.

Simhallen får en 50-metersbassäng, två multibassänger, familjebad, bastu och servering.

Den samlade ytan är 10 700 kvadratmeter

Den byggs vid byggs vid det gamla galoppfältet. Ambitionen är att byggnaden ska bli ett landmärke.

Källa Täby
kommun

Visa merVisa mindre