Västra Danderyd. Nyligen kom trafikförvaltningen på Region Stockholm med ett förslag på trafikförändringar till nästa år.

Flera busslinjer föreslås läggas ned, något som orsakat starka reaktioner i Stockholm.

En grupp föräldrar med barn i Sätra äng ansluter till protesten. Deras buss, 602x (Sätra äng – Danderyds gymnasium) står nämligen med på trafikförvaltningens lista. En linje som är till för att barnen enkelt ska kunna ta sig till skolan.

Sätraängsbon Sara Bruce Wirta har ett barn som åker bussen dagligen till Kyrkskolan.

– Det är en enormt viktig linje. Inte minst för att barnen ska kunna ta sig tryggt till skolan, säger hon.

Ett 20-tal föräldrar och barn har samlats vid busshållplatsen Sätra äng för att göra sina röster hörda.

– Vi förstår att man behöver se över sina kostnader. Men den här bussen används av många, och dessutom av barn. Det går inte ihop att de vill lägga ner den, säger Sara Bruce Wirta.

Busslinje 602x går en gång på morgonen och tre gånger på eftermiddagen.

Busslinje 601 går också från Sätra äng, ungefär en gång per kvart. Men elever som tar den bussen behöver antingen gå längre promenader, eller byta till ny buss på vägen, för att komma till skolan.

Säkerhetsaspekt

Det blir bökigare för både barn och föräldrar, menar Sätraängsborna. Men det finns också miljö- och trafiksäkerhetsaspekter för att bussen ska få vara kvar.

– Fler kommer ju få ta bilen. Samtidigt har skolorna gått ut till föräldraföreningarna och uppmanat dem att inte köra, för att det är trångt på vägarna och svårt att parkera, säger Stefan Geilert.

– Det skulle vara en radikal försämring om linjen läggs ner, säger Sofia Geilert.

En annan förälder, som vill vara anonym, tar upp frågan om att barnen kan cykla.

– Men det är ofta dålig underhållning på vintern och halt. Sedan rekommenderar man inte att barn under 12 år ska cykla till skolan. Det behövs verkligen en buss, säger hon.

"Rörande överens"

Tekniska nämndens ordförande, Robert Nibelius (M), var på plats i protesten med föräldrarna. Han säger att de stämmer in i föräldrarnas protest.

– Vi är rörande överens, säger han.

Den moderata gruppen i nämnden har skrivit ett brev till Erik Norling, trafikdirektör på Region Stockholm. I brevet tar de upp att det behövs fler busslinjer, inte färre, i Danderyd. Vid nästa nämndmöte väntas de lägga fram en remiss, som svar på Trafikförvaltningens förslag till nedläggningen.

Moderaterna Cecilia Ålander, Robert Nibelius, Ludvig Waldenström från Tekniska nämnden. De har skrivit ett brev till regionens trafikdirektör, Erik Norling.

Moderaterna Cecilia Ålander, Robert Nibelius, Ludvig Waldenström från Tekniska nämnden. De har skrivit ett brev till regionens trafikdirektör, Erik Norling.

Anton Kyhlbäck

– Regionen har lovat att satsa på infrastrukturen, och haft en stor vision kring det. Men sedan gör de precis tvärtom. Vi kommer ta den här fajten, säger Robert Nibelius (M).

Mitt i har sökt trafikförvaltningen för en kommentar.