Med en pistol mot huvudet, en kniv i ansiktet och två rånare som skrek efter en klocka han inte ägde trodde Farzan Athari för ett ögonblick att han skulle dö.

Det var vid 20-tiden en torsdagskväll i oktober. Farzan satt hemma i lägenheten på Valhallavägen och läste ett par jobbmejl när det ringde på dörren. Utanför stod två killar i Foodora-kläder, och Farzan tvekade innan han öppnade.

– Jag hade inte beställt något men jag tänkte att de kanske skulle till någon granne, eller att någon av mina vänner ville överraska mig eftersom jag hade varit sjuk.

Männen låste dörren och tvingade ner Farzan på golvet. De visste precis vad de var ute efter.

”Var är klockorna? Var är resten? Det ska vara 4-5 stycken. Ljug inte, annars kommer vi att hugga dig!”

Efteråt förstod Farzan att rånarna hade studerat bilder på hans Instagram. Men en sak hade de inte tänkt på. Eftersom Farzan arbetat som fotomodell och programledare bär han både kläder och klockor som inte är hans egna.

– Den klocka som jag tror att de var ute efter, som kostar två miljoner kronor, hade jag i ett tv-program och den var sponsrad.

Efter rånet har Farzan Athari funderat på att flytta, på att köpa säkerhetsutrustning och att ta bort personlig information från sociala medier.

– Men varför ska jag behöva ändra min livsstil på grund av att samhället inte är tryggt? Och när man jobbar med mode, design och tv måste man synas.

När Farzan berättade om händelsen på Facebook fick han mycket stöd från sin omgivning. Men det var inte därför han gjorde det.

– Jag ville att folk ska veta att sånt här kan hända och att rånarna blivit skickligare.

Hur mår du idag?

– Jag skadades inte fysiskt, men det har satt sina spår. Jag har haft skuldkänslor för att jag inte gjorde något motstånd, eller försökte följa efter och ta ett registreringsnummer. Å andra sidan har jag funderat, vill jag ens att de ska åka fast? Jag kan förstå att det är många som inte vågar vittna vid rättegångar.

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt.

För drygt en vecka sedan inträffade ännu ett klockrån på Östermalm. Den här gången tog sig rånare i hos en familj på Gärdet. En misstänkt greps och anhölls dagen därpå.

Hittills i år har polisen fått in 75 anmälningar om personrån där en eller flera klockor varit bytet. Det är färre än under åren 2017-2019, då specialiserade klockrånare härjade och sedan dömdes till fängelse.

– Vi ser en utveckling där det har blivit en bredare skara av kriminella som ägnar sig åt klockor. Tidigare var det ofta personer som var lite mer specialiserade, men nu ser vi att de som förut rånade folk på guldkedjor nu vill åt klockor, säger Christian Alsberg, chef för en utredningsgrupp vid Norrmalmspolisen.

Skälen är flera, berättar han. Kontanter blir allt mindre vanligt, och kraven på att man ska kunna redogöra hur man kommit över dem har skärpts. Klockor kan vara värda miljonbelopp, och samtidigt vara lätta att hantera.

– Klockan är enkel att gömma och sälja. En bil för en miljon kronor är svårare att få utomlands. Vi ser att kriminella använder klockor som valuta vid byteshandel eller knarkköp.

Har du några råd till dem som har dyra klockor?

– Det vi vill trycka på är att man ska vara medveten om att dyra klockor är värdesaker, på samma sätt som smycken och guld alltid har varit det. Sedan får man själv ta ställning till i vilka situationer man är trygg att bära dem.