Den som kör från Hemmesta vägskäl i riktning mot Torsby kan skymta resterna av ett gammalt boningshus på vänster sida. Inne på den igenväxta tomten finns även bakstugan kvar, och ett förråd som i perioder använts som fårhus. Det är det gamla Hemmesta torp.   

– Fåren gick här nere på ängen ibland, men oftast var de uppe i skogen på andra sidan vägen. Där hade de sin stora hage, berättar Mette Kristoffersson, som är sjätte generationen i släkten som bodde på Hemmesta torp.

Såldes 2015

Gården togs över av en släkting till henne redan år 1879 och var bebodd fram till 2008 då hennes pappas faster, Märta Pettersson, dog.

Mitt i tog en promenad i området med Mette och hennes föräldrar Elisabeth och Karl Robert, som är uppväxt på Hemmesta torp. I dag är det stora huset rejält förfallet och har blivit tillhåll för diverse nattgäster, och på tomten står en vattentank och en gammal bil.

Karl Robert Pettersson och hans kusiner valde att 2015 sälja gården till kommunen och ett privat fastighetsbolag. Nu har ängarna norr om Skärgårdsvägen bebyggts med en återvinningsstation och bostäder år flyktingfamiljer. Och marken där boningshuset står ska bli ett nytt radhusområde. Detaljplanen var ute på samråd i somras.

– Det är en naturlig utveckling tycker jag, Värmdö växer och det behövs nya bostäder. Men det är sorgligt att det har fått stå och förfalla så länge. Man vill ju att det ska bli ett nytt trevligt bostadsområde där människor kan trivas. Det skulle kännas bra, säger Karl Robert.

Mycket kärlek och omsorg

Mette minns trädgården som pedantiskt skött, med blommor och fruktträd och krattade gångar.

– Det var mycket kärlek och omsorg som lades ned här, säger hon.

Karl Robert är född 1945 och under uppväxten var det hans pappa Gösta och pappans syskon Märta och Birger som drev gården.  

– De jobbade hela tiden. Det fanns alltid något att göra, med marken eller djuren, säger han.

På gården fanns kor, en häst, höns, grisar, kalkoner, får och getter.

– De hade samtidigt ett väldigt socialt liv, det var nästan alltid någon som kom förbi på en kaffe, tillägger Mette.

Fram till 1960-talet bodde elva personer på Hemmesta torp – Karl Robert och hans föräldrar i gamla bakstugan, Märta, brodern Gunnar, farmor Augusta och hennes syster i stora huset och Birger och hans fru plus deras två barn i ett annat hus på området.

Kan bli utställning i Värmdö

Karl Robert gick i Viks skola upp till årskurs sex, därefter Kvarnbergsskolan och utbildade sig så småningom till fotograf. Nyligen visade han gamla bilder från Hemmesta torp i en fotoutställning i Gamla stan, som Mitt i berättat om. Och intresset var större än de anat.

– Det kom jättemycket folk! Många hade åkt från Värmdö bara för att se den, och hade en massa minnen och upplevelser från Hemmesta torp, säger Mette.

Det ledde till önskemål från flera håll att Karl Robert ska visa hela utställningen även i Värmdö.

– Det gör jag såklart jättegärna! Om det bara finns en lokal som passar för utställning som vi får låna, kommer jag ut med bilderna. Man får gärna höra av sig.

https://www.mitti.se/nyheter/han-visar-det-gamla-hemmesta-torp/repuhs!Vpy9YsbZLrvKWN9WNtuJQ/

https://www.mitti.se/nyheter/planen-22-radhus-ska-sta-klara-2025/repuii!9Pbmr2GNAyfTKDQDnN@RzQ/