I veckan togs prover vid Söderbysjöns badplats som visar på ökad bakteriehalt. Vad det beror på kan Charlotte Larsson, miljöinspektör i Stockholms stad, inte säkert svara på.

– Ett bad kan få dåligt vatten av olika orsaker, det är inte möjligt att veta utifrån provresultaten vilken källa eller orsak föroreningen har, säger hon.

Man vet inte varför

Några orsaker kan vara gödsel eller förorening som runnit på marken ner i vattnet, avlopp som inte fungerar, dagvattenledningar vid badplatsen och avföring från fåglar.

– Tarmbakterier kan komma ifrån gässen. Om det regnar mycket så rinner det ner i vattnet. Vi är inte helt säkra, men det är klart att det påverkar, säger Charlotte Larsson.

Så länge vattnet är otjänligt eller otjänligt med anmärkning fortsätter vattnet provtas. I början av nästa vecka väntas nya provsvar.

– Vi tar omprov direkt och är det otjänligt igen så fortsätter vi att provta tills det är tjänligt, säger Charlotte Larsson.

Enligt Charlotte Larsson är bad i stängda vikar känsligare än bad i öppna vikar, där vattnet oftare byts ut.

Skjuta av gässen

Badet ligger inom Nacka kommun och deras friluftsområde, intill Björkhagen, men det är Stockholms stads idrottsförvaltning som ansvarar för driften.

– Gässen kommer dit för att käka gräs och därför försöker vi klippa gräset runt badet och hålla det kort, för att hålla gässen borta, säger Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen.

Det har varit ett blandat resultat.

– Man kan skjuta av gässen också, vi har pratat med fastighetskontoret som får bestämma om det. Jag vet inte om det kommer att ske eller har skett i år, men man har gjort det förut, säger han.

Plocka upp efter gässen

Ett medborgarförslag kom in i år. Förslaget innebar att en spade skulle sättas upp vid badet, för att kunna plocka upp gässens bajs.

– I stället för en spade tog vi dit en stallgrep så att man kan ta bort skiten och lägga den i papperskorgen. Hittills har den hängt kvar, säger Robert Sköld.

Även vid Sköndalsbadet var vattnet otjänligt förra veckan, men nya prover visar att det återigen är okej att bada där.