I början av mars blockerade demonstranter i Fridays for future entréer till riksdagen vid en manifestation. Den 21 april är det dags för en annan stor klimataktion vid riksdagen. Då virar Rebellmammorna sin långa, röda halsduk runt byggnaden. En fredlig och symbolisk handling som de hoppas ska skapa uppmärksamhet för klimatfrågan.

Får uppmärksamhet

Men vilken påverkan har egentligen klimataktivisternas aktioner?

Katrin Uba, docent i statsvetenskap vid Uppsala, forskar om miljö­rörelsens påverkan på opinion och politik. Hon och hennes kolleger har bland annat studerat rörelser som Fridays för Future, Extinction Rebellion och Återställ våtmarker.

Rörelserna påverkar framför allt på sikt, menar hon.

– Hur en enskild aktion påverkar politiken går inte att säga. Vi tittar på de olika aktionerna och rörelserna tillsammans. Forskning har visat att aktioner som stör vardagslivet eller medför skadegörelse kan skapa negativ uppmärksamhet som kan minska stödet för gruppen bakom dem. Men samtidigt får den fråga de vill lyfta mer uppmärksamhet och många delar oron. Klimatoron minskar inte, säger hon.

Bygger upp självkänsla

Civil olydnad innebär fredliga ickevåldsaktioner som bryter mot lagen – som när Återställ våtmarker blockerar vägar och limmar fast sig vid konstverk.

De aktionerna får oftast störst uppmärksamhet. Men de flesta klimatprotester är lagliga demonstrationer. Katrin Uba bedömer att Rebellmammornas halsduksvirande är en ”laglig, symbolisk aktionsprotest”. Hur stor uppmärksamhet den får återstår att se.

– Men även aktioner som inte får så stor uppmärksamhet kan vara viktiga. De bygger upp självkänslan inom gruppen och stärker känslan av att det är möjligt att nå en förändring, säger Katrin Uba.

Protestaktioner är inget nytt. Däremot har klimat­aktivisterna hittat nya arenor. De tar sig in på Melodi­festivalen, Vasaloppet­ och konstmuseer. Och historien visar att deras kamp kan löna sig.

– Kampen för kvinnlig rösträtt, medborgarrätts­rörelsen i USA och kampen för självständighet i Indien är exempel på proteströrelser som gett resultat, säger Katrin Uba.