Vid panncentralen på Halmstadvägen ser Stefan Petersson, arkitekt och studierektor på KTH Arkitekturskolan, entréer till bland annat kafé, scen och utställningslokal. Han pekar på flera möjliga uteplatser.
– Det är ett hus med många ansikten. Här på parkeringen kan folk som besöker en föreställning eller konferens samlas eller sätta sig ned med serveringsbrickor, säger Petersson från Kulturföreningen Björkhagens Hjärtas styrelse.
Föreningen har jobbat för ett kulturhus i det tidigare rivningshotade huset sedan 2018.
– Huset har stor potential. Att det har olika verksamheter skulle synas runtom huset, säger han.
Visionsbild. Till vänster gatuplan mot Halmstadsvägen och sedan trappen ned till scenen. Kulturföreningen menar att huset inte behöver någon dyr ytskiktsrenovering inomhus.
Spad: Stefan Petersson / Illustration: Karl-Joel Stadius
I föreningens underlag finns bilder som visar utställningslokalen på husets övervåning.
Spad: Stefan Petersson / Illustration: Karl-Joel Stadius
Enligt Björkhagens hjärta är föreställningar och konserter avgörande för föreningens ekonomiska kalkyl. Men förra våren lade husägaren Svenska bostäder (SB) fram ett förslag med bostäder i huset som varken kulturföreningen eller SB anser förenligt med uppträdanden.
"Vi ser svårigheter i att klara av ljudstörningar", skrev SB:s uthyrningschef Ola Wickman i mejl till Mitt i.
Hoppas på politkerna
I höstas beskrev föreningen hur dialogen med SB "nått vägs ände". Nu hoppas de på hjälp från politikerna. Socialdemokraterna på linje 17 har också haft "kultur- och aktivitetshus" i Björkhagen som vallöfte.
– Det måste föras seriösa diskussioner mellan parterna. Vi har sett till att politkerna i majoriteten i stadshuset satt sig ned för att ta tag i frågan. Personligen har jag fört fram att jag inte ser någon motsättning mellan bostäder och scen. Det går på andra ställen, säger Monica Löwström (S), gruppledare i stadsdelsnämnden.
Panncentralen stod klar i slutet av 1940-talet. I bottenvåningen öppnade ett av de första snabbköpen i Sverige. Här tänker sig Björkhagens hjärta ett kafé.
Anders Björklund
Vidare frågor hänvisar hon till fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) som är ordförande i Svenska bostäders politiska styrelse. Någon telefonintervju med Lindblom får inte Lokaltidningen.
"Jag har löpande dialoger med bolagen och lyfter ofta vikten av att bostadsbolagen bidrar till att det finns ett levande kulturliv och mötesplatser i alla delar av staden, men som borgarråd är det inte jag som bestämmer vilka specifika verksamheter eller föreningar som ska få hyra olika lokaler." står i ett av mejlen via pressekreteraren.
Bostäder ligger fast
Hur Lindblom agerat gentemot bolaget i detta fall specifikt får Mitt i aldrig svar på. Lokaltidningen ber också om telefonintervju med SB:s vd Stefan Sandberg. Men SB:s presstjänst återkommer med svar skriftligen genom uthyrningschefen Ola Wickman.
"Vårt uppdrag är att försörja Stockholm med bostäder, så därför planerar vi in bostäder. Bostäder bidrar också med en långsiktig ekonomisk hållbarhet, vilket är något vi behöver hitta i alla våra projekt." skriver han.