Ledningarna under Rörstrandsgatan måste bytas ut då det finns ett stort behov av ett högre vattentryck i området.. Arbetena var planerade till sommaren, vilket krögarna fick höra då de nekades tillstånd för uteserveringar hela säsongen.

– Det skulle innebära katastrof och konkurser, sa Erik Mellqvist på Mellqvists kaffebar i en tidigare intervju med Mitt i.

Nyligen beslutade Stockholm vatten och avfall tillsammans med trafikkontoret att skjuta upp jobben till oktober 2024 för att inte störa sommargågatan.

– Det känns som att vi får syre igen, det betyder fantastiskt mycket. Men sedan är jag otroligt irriterad på onödig frustration och oro. Jag är lika arg som jag är lättad, säger Erik Mellqvist.

Bredare trottoarer

Flera av krögarna på gatan har det fortfarande kärvt sedan pandemin och kämpar med ekonomin och ökade kostnader. Uteserveringarna är en viktig inkomstkälla. Tillsammans har de bildat en företagarförening för att tycka till om Rörstrandsgatans utveckling.

– Som ett byalag, det tror jag är viktigt. Hur ska de göra med gatan när de är klara till exempel – bara gräva igen den? Då har vi samma gata igen, som jag tror att de kommer att vilja göra om igen senare.

Arbetena beräknas vara klara i mars 2025 och enligt trafikkontoret ska man passa på att se över vad som behöver göras på gatan. Men inget är bestämt, understryker Ola Eriksson Bjärle, presstalesperson vid trafikkontoret.

– Det handlar om att titta på vilka åtgärder man kan vidtaför för att öka trafiksäkerheten för gående och göra det lättare för dem. Bredda trottoarer eller göra gångbanor genomgående skulle kunna vara saker vi tittar på, men inget är klart. Men det är många beslut som ska fattas innan vi är där.