Vad den 50-årige Österåkersbon inte visste när han skulle öppna behållarna var att tullen bytt ut det insmugglade knarket - runt 80 kilo, huvudsakligen amfetamin - mot betongpulver!

Sedan greps han – dammig.

Händelsen inträffade 5 juli, vid en förrådscontainer dit mannen fraktat behållarna, mindre än 500 meter från kommunhuset i centrala Åkersberga.

Nekar till brott

Nu har Österåkersbon, hans son och ytterligare en man dömts till fängelse av Attunda tingsrätt, mot sina nekanden.

Av utredningen framgår att knarksändningen kom från Nederländerna, dold i två tryckbehållare. Narkotikan upptäcktes då försändelsen röntgades. Tullen bytte då ut innehållet och la sig på lur i väntan på att behållarna skulle hämtas ut från speditionslagret i Upplands Väsby.

Attunda tingsrätt dömde 49-åringen till nio års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling och grov narkotikasmuggling.

En man i 40-årsåldern som bedöms ha varit 50-åringens ”chef” dömdes samtidigt till sex och ett halvt års fängelse för samma brott medan Österåkersbons son dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott, för att ha hjälpt sin far.

Knark i friluftsområde

Förutom för smugglingen i tryckbehållarna dömdes de två äldre männen även för att ha varit mottagare av flera knarkpartier från Spanien, som dolts i lönnutrymmen i pallar med tegelpannor.

Tullverket uppskattar efter bilder i beslagtagna mobiltelefoner att det i två fall rört sig om totalt minst 53 kilo cannabis som smugglats in i landet i slutet av maj och i början av juni 2021, men dessa undgick tullen. Enligt åklagaren gömdes narkotikan från den ena sändningen troligen i friluftsområdet Gävsjöskogen i Vallentuna.

Ytterligare ett parti med 93 kilo cannabis gömd bland tegelpannor hade männen som mottagare, men beslagtogs sedan det upptäckts av narkotikahundar.