Fyra våningar med 24 bostäder längst ned i "Sockerbiten" i Björkhagens centrum har renoverats efter att SHIS bostäder i höstas lämnade huset. Svenska bostäder provar nu ett nytt koncept för hyresrätter.

Sju av lägenheterna riktar sig nämligen till trångbodda familjer som saknar ekonomi att bo större. Vidare ska två av bostäderna bli så kallade kompislägenheter. Det sistnämnda är dock inget nytt under solen. 15 av bostäderna ska också hyras ut på vanligt sätt.

– Jag är så glad över att vi nu erbjuder fler rymliga lägenheter där hyrorna dessutom kommer vara lägre än i motsvarande bostäder. Det är väldigt många barnfamiljer i Stockholm som bor trångt, säger Clara Lindblom (V), fastighets- och bostadsborgarråd, i ett pressmeddelande.

 Bostadsborgarråd Clara Lindblom (V).

Bostadsborgarråd Clara Lindblom (V).

Jessica Segerberg

Ingen gratislunch

Någon gratislunch är det dock inte. Hyran för fyra rum och kök är 14 000 – 19 000 kronor och snittet 14 700 kronor för 115 kvadratmeter. Då väntar i skrivande stund ännu årets hyreshöjning.

Men det kan enligt Svenska bostäder jämföras med snitthyran på 17 500 kronor för fyror förmedlade via Bostadsförmedlingen år 2022-2023. Storleken på dessa låg i snitt på 92 kvadratmeter.

Renoveringen pågår ännu och inflytt beräknas till april och juni. Det lägre priset beror enligt Svenska bostäder inte på någon rabatt.

"Välbevarade, äldre fastigheter har ett annat prisläge eftersom de är prissatta efter dåtidens prisläge, arbetskostnad och material. I stället för att totalrenovera, har vi renoverat varsamt till god standard och endast bytt ut det som behöver bytas. På så vid kan hyran hållas lägre och vi sparar även på miljön" skriver Jannike Silja, chef för verksamhetsutveckling på Svenska bostäder till Mitt i.

De sju familjelägenheterna kan sökas av personer som i dag har kontrakt hos något av stadens kommunala bostadsbolag. Vidare ska man stå i den interna byteskön.

"Vi tittar alltid på den bostadssökandes möjlighet att betala hyran och ha tillräckligt med pengar över för att kunna leva ett drägligt liv. Vi utgår sedan hur boendesituationen kommer att se ut i den nya lägenheten, alltså att man inte flyttar in i trångboddhet." skriver Jannike Silja.