Huset som i folkmun kallas "Vita huset" stod klart 1957. Det väckte uppmärksamhet, inte bara på grund av att det då var Stockholms högsta bostadshus. Kommunala Svenska Bostäders hus skulle vara ett slags samhälle i miniatyr med bostäder för familjer, äldre och ungdomar. På de lägre våningsplanen fanns ett ungdomshotell.

– Man talade om ett hus från "vaggan till graven", säger Skarpnäcksbon Torbjörn Hallström som flyttade in i det nybyggda huset som pojke och sedan dess vuxit upp till ordförande för hembygdsföreningen.

Hembygdsföreningens ordförande Torbjörn Hallström växte upp i höghuset på Björkhagsplan.

Hembygdsföreningens ordförande Torbjörn Hallström växte upp i höghuset på Björkhagsplan.

Johanna Wallén

Epok över

Nu har en epok gått i graven för landmärket i Björkhagen. De fyra första våningarna är tomma efter att kommunala SHIS Bostäder slutat hyra. SHIS tillhandahåller bostäder för personer som av sociala eller ekonomiska skäl har svårare att få tag på bostad. De sista åren bodde mestadels familjer i huset.

Joen Rey som är fastighetsavdelningschef på SHIS skriver i mejl att man löpande ser över avtalen för sina fastigheter. I slutet av augusti hade SHIS cirka 4 000 bostäder. I Björkhagen hyrde de 24 bostäder på 2 500 kvadratmeter.

"Vi gör löpande bedömningar kring huruvida vi ska vara kvar eller lämna ett avtal. I bedömningarna tittar vi främst på ekonomi, behov och trygghet. När det gäller Björkhagen har vi gjort den samlade bedömningen att vi ska lämna avtalet."

"Slagsmål och narkotika"

Enligt några boende som Mitt i talat med har det varit otryggt vid huset de senaste åren, på ett sätt de inte upplevt tidigare. De kallar utvecklingen olycklig. Mitt i talar bland andra med den lokala hyresgästföreningens tidigare ordförande Monica Hallberg. På föreningens möten har otrygghetsfrågan varit uppe och i protokoll som Svenska Bostäders representant justerat vidgår man problem.

Peter Carlberg, som har sin lägenhet intill en brandtrappa, berättar att han känt sig så störd att han inte kunnat använda ett av sovrummen i trean. Även i vardagsrummet har oväsen stört.

– Brandtrappan blev ett tillhåll för ungdomar, både från huset och utifrån. Det har varit ett jäkla liv periodvis. Det har förekommit både slagsmål och narkotika, säger Peter Carlberg.

Huset är stort. En annan hyresgäst förstår att en del i huset haft problem eller känt sig otrygga, men påpekar att alla i huset inte upplevt problemen lika stora.

Flera hyresgäster berättar om upprepad vandalisering av glasrutorna i entrégången som skär igenom husets bottenvåning.

Flera hyresgäster berättar om upprepad vandalisering av glasrutorna i entrégången som skär igenom husets bottenvåning.

Anders Björklund

Renovering att vänta

När Mitt i frågar SHIS Bostäder om hur man viktat trygghetsfrågan i beslutet om att sluta hyra svarar SHIS:s Joen Rey återigen att det handlar om en "samlad bedömning".

Nu har husets ägare Svenska Bostäder bestämt sig för att påbörja ett nytt kapitel i husets historia. Hyresrätter för den ordinarie bostadsmarknaden väntar.

"Vi kommer att renovera där det finns behov att göra det. När det arbetet är avslutat kommer vi att hyra ut bostäderna via Bostadsförmedlingen." skriver Svenska Bostäders distriktschef Helene Engholm.