Flera Europeiska länder har de senaste månaderna donerat drygt 200 bussar till Ukraina, där de bland annat används för att köra barn till skolan.

– Det finns ett skriande behov av bussar. Ryssland har slagit ut många skolor, vilket gör att skolbarnen behöver köras långa sträckor. Samtidigt har ryssarna angripit ett antal bussdepåer i sin strategi att slå sönder infrastrukturen, säger Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd.

Förra tisdagen la han fram ett förslag i Region Stockholms Trafiknämnd om att be SL snabbutreda hur man skulle kunna skicka ett tiotal bussar till Ukraina med kort varsel.

Bussarna skulle tas från den äldre delen av bussflottan som är på väg att fasas ut och det skulle inte kosta mer än "ett antal miljoner", enligt Tamsons.

"Olycklig signal"

Men den styrande mittenkoalitionen (MP, S och C) röstade nej, med hänvisning till att förslaget inte var tillräckligt förberett. "Direkt ynkligt" kommenterade Kristoffer Tamsons efteråt på Twitter.

Idag, onsdag, kommer Moderaterna med stöd av L, KD och SD formellt begära att en extra nämnd kallas samman i nästa vecka, för att frågan ska kunna prövas på nytt. Enligt kommunallagen tvingas ordföranden följa en sådan begäran om en tredjedel av nämndens ledamöter står bakom kravet.

– Det förra beslutet sände ut en olycklig signal och jag är övertygad om att en majoritet kommer att ta chansen att rösta ja, när vi nu sänder ut förslaget i god tid, säger Kristoffer Tamsons (M).

"Vill synas i media"

Trafikregionrådet Anton Fendert (M) avfärdar utspelet som ett försök att plocka partipolitiska poäng.

– Det framstår tyvärr som att Moderaterna mest är intresserade av att synas i media snarare än att söka samsyn om en av våra viktigaste frågor, säger Fendert.

Anton Fendert (MP), trafikregionråd, menar att arbete redan pågår för att få fram bussar till Ukraina.

Anton Fendert (MP), trafikregionråd, menar att arbete redan pågår för att få fram bussar till Ukraina.

Petter Beckman

Han tillägger att det redan pågår en undersökning av vilka bussar som skulle kunna bli aktuella "som en del av regionens löpande arbete i att stötta Ukraina".

– Jag träffade senast i torsdags bussföretagen där jag tog upp frågan om hur regionen och branschen samlat kan stötta och tillgodose Ukrainas behov. Det är ett prioriterat arbete som görs brådskande, säger Anton Fendert (MP).

Kristoffer Tamsons (M) tycker inte att hans utspel är partipolitiskt motiverat. Tvärtom är målet att få en bred, politisk samling, framhåller han.

Varför väntar ni inte till nästa ordinarie nämnd den 21 februari?

– Vi har en exceptionell situation. Ukraina står i brand och ett folk kämpar för sin frihet. Varje vecka räknas. Det är min skyldighet att vara en samlande politiker i en svår situation, säger Kristoffer Tamsons.