Stadens grönblå styre har ett mål: Alla stockholmare ska kunna äga – och ha möjlighet ladda – en elbil.

När budgeten för 2022 klubbades förra året blev det klart att Stadens kommunala bostadsbolag måste installera laddboxar åt de hyresgäster som är i behov av det. Beslutet gäller parkeringsplatser i garage.

– Det här gör att många vågar gå över till elbil. Laddningen ska inte vara ett problem. Vi ska göra Stockholm utsläppsfri, det är vårt mål, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

https://www.mitti.se/ettsthlm/grupptryck-i-taby-grannar-paverkar-varandra-att-sluta-kora-pa-bensin/repujn!RfGIF2BmNv6@Y36JZq0j8w/

Långsiktig omställning

Totalt handlar det om cirka 23 000 parkeringsplatser som omfattas av beslutet. Just nu är det drygt 1000 av dessa som har tillgång till el. 2026 ska hälften av dessa ha laddboxar.

Men redan nu måste bostadsbolagen alltså installera laddplatser till de hyresgäster som vill ha det.

– Det är klart och tydligt. Vill en hyresgäst med garageplats ha en laddbox ska det komma på plats, det ska inte vara något snack, säger Helldén.

Det är sagt att Stockholms innerstad ska vara utsläppsfri 2030. Att samtliga p-platser i stadens regi vid samma tid har gjorts om till laddplatser anses vara en förutsättning för att nå de målet.

De kommunala bostadsbolag som omfattas av kravet på att erbjuda laddplatser är Familjebostäder, Svenska bostäder och Stockholmshem.

https://www.mitti.se/nyheter/elbilar-gar-om-bensindrivna-bilar/repujp!Jwvqt6aPQ8Mtf1Y3sZLNQ/