Redan i maj i år hade tre drunkningsolyckor rapporterats i Stockholmsområdet. Experter befarar nu att förra sommarens dystra siffror upprepar sig.

”Hemester” och ”svemester" innebar att rekordmånga personer sökte sig till de svenska vattnen under sommaren 2020. Flytvästar sålde slut, stränderna var fyllda till bristningsgränsen och försäljningen av fritidsbåtar sköt i höjden. Men inte bara det. Antalet drunkningsolyckor blev de högsta på många år.

– Många överskattar tyvärr sin egen simförmåga. Simkunnighet är en färskvara, säger Mikael Olausson, områdesansvarig vattensäkerhet på Svenska livräddningssällskapet.

26 olyckor förra juni

Under juni 2020 omkom 26 personer i drunkningsolyckor i Sverige, vilket var det högsta antalet omkomna i juni månad under hela 2000-talet.

Kulmen nåddes lördagen den 20 juni då fyra personer miste livet samma dag, bland annat en flicka i tioårsåldern vid Slagstabadet i Botkyrka.

https://www.mitti.se/nyheter/flicka-dod-efter-drunkningsolycka-vid-slagstabadet/lmtfw!8763283/

Svårt att simträna

Men det är inte bara ”hemestrandet” som spär på oron från experterna, utan även att få stockholmare har kunnat simträna under vintern då simhallarna har varit pandemistängda.

– Det finns en simkunnighetsskuld som tornar upp sig. Den befarar vi tyvärr kommer synas i sommar när fler ska ut och bada, säger Mikael Olausson och fortsätter:

– I grunden är det positivt att fler har upptäckt det vattenburna friluftslivet. Men pandemin har gjort att många inte har haft möjlighet att besöka simhallar. När många beger sig ut på vattnet utan att ha kunnat underhålla sin simkunnighet kan det ställa till problem.

Informationskampanj

Stockholms stad och Svenska livräddningssällskapet har i år inlett ett nytt samarbete för att försöka stoppa drunkningstillbuden: En informationskampanj om hur man badar säkert.

– Vi hoppas nå ut brett med kampanjens ambition – att alla stockholmare ska lära sig mer om säkerhet i och omkring vatten. Att bada är roligt, och det blir ännu roligare om man badar säkert och undviker onödiga tillbud, säger Marina Högland, idrottsdirektör i Stockholm stad.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-kritisk-efter-drunkningsolyckan/reptfw!pzfHQsOwrlAFjlCmQdnLbg/

19 maj 2021: Mälaren

En fridykare i 50-årsåldern försvann på ett djup av 40–45 meter i samband med ett fridyk i Lövstafjärden väster om Hässelby. Han hittades senare på kvällen drunknad.

23 maj 2021: Hökarängsbadet, Stockholm

En tolvårig flicka ramlade ner i vattnet och pappan hoppade efter för att hjälpa henne. Båda hittades under vattnet av räddningstjänstens dykare vid en klippa några hundra meter från stranden. De fördes till sjukhus med helikopter men flickans liv gick inte att rädda.

30 maj 2021: Hammarby sjöstad, Stockholm

En avliden person hittades död i vattnet vid Hammarby sjöstad.

Drunkningar i Stockholm under sommaren 2020

20 juni 2020: Slagstabadet, BotkyrkaEn flicka i tioårsåldern dör efter en drunkningsolycka vid Slagstabadet. Flickan fick hjärt- och lungräddning på platsen och fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

21 juni 2020: Ornö, HaningeEn 58-årig man hoppar i för att bada med kommer inte upp och drunknar.

23 juni 2020: Södersveds badplats, VärmdöEn kvinna i 60-årsåldern hittades medvetslös efter ett drunkningstillbud vid Södersveds badplats på Ingarö. Hon hämtades med ambulanshelikopter men hennes liv gick inte att rädda.

25 juni 2020 Kanaanbadet, VällingbyEn kvinna som anmäldes försvunnen vid Kanaanbadet i västra Stockholm hittades avliden. Enligt polisen ska kvinnan ha dött av drunkning.

12 juli 2020: Mälaren, SigtunaTvå män gav sig ut med en båt i Sigtunafjärden när de hamnade i vattnet. En av männen drunknade.

18 juli 2020: Sundbybadet, HuddingeEn man i 20-årsåldern badade med sina kompisar vid Sundbybadet men försvann. Drygt ett dygn senare hittades kroppen.

18 juli 2020: Sätrabadet, StockholmEn man i 20-årsåldern badade med sina kompisar vid Sätrabadet. Mannen blev medvetslös i vattnet, drogs upp på stranden och fördes ambulanshelikopter till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

19 augusti 2020: TullingesjönEn 12-årig pojke dök från några klippor med några vänner när han försvann i vattnet. Dykare hittade pojken i sjön, hans liv gick inte att rädda.

15 augusti 2020: Lommaren, NorrtäljeEn kvinna drunknade när hon skulle ta en simtur i sjön Lommaren i Norrtälje kommun.

22 september 2020: Möja, VärmdöEn man som var ute och seglade föll i vattnet och omkom genom drunkning.

25 september 2020: Baggensstäket, VärmdöEn man i 50-årsåldern föll över bord från en segelbåt. Mannen försökte simma till land utan att lyckas och drunknade.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet