Över fyrtio mopedstölder har polisanmälts i år. Genrebild. Foto: Mostphotos

Stor ökning av mopedstölder i Tyresö

Fler Tyresöbor än vanligt har blivit av med sina mopeder i år. 42 stölder har polisanmälts hittills. Det är en 40-procentig ökning jämfört med i fjol.

  • Publicerad 08:21, 22 nov 2021

42 stölder av mopeder i Tyresö anmäldes under årets första tio månader, enligt polisen. Förra året anmäldes 30 stölder under samma period. Ökningen mellan åren är 40-procentig.

Magnus Mohlin är tillförordnad kommunpolis i Tyresö. Det är svårt att säga vad som ligger bakom ökningen, menar han.

– Är det några som har nischat sig på mopeder. Det kan jag inte svara på. Spontant kan det vara så att det finns fler mopeder i dag än för fem år sedan. Hög tillgång gör att det finns större möjligheter. Jag tror inte att mopederna är lättare att stjäla i dag än tidigare, säger han.

Han tror att tillfället gör tjuven.

– Vi har inte sett under coronaperioden att det skulle var organiserade ligor som kommer utifrån, som det var med cykelstölder för några år sedan.

En pojke misstänkt för stöld

Stölderna sker i flera kommundelar.

Förra året anmäldes flest stölder från området nära och söder om Tyresö centrum. I år sticker Krusboda ut. Knappt femton av de dryga fyrtio anmälda stölderna har skett där.

42 anmälda stölder i år

Polisanmälda mopedstölder 1/1–31/10 respektive år:

2021: 42

2020: 30

2019: 25

2018: 23

2017: 38

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Under 2021 har en person blivit misstänkt för en mopedstöld. Det var en pojke som i somras blev misstänkt för att ha stulit en moped vid Dalskolan i Krusboda.

Under förra året var ingen person misstänkt för mopedstölder i Tyresö, enligt Magnus Mohlin.

Gör det svårare för tjuven

Han tipsar om godkända stöldlås för den som vill göra det svårare för tjuven.

– De förhindrar inte alltid, men åtminstone förlänger, ett tillgrepp vilket i sig kan göra att tjuven ger upp eller blir upptäckt.

Att ställa mopeden i ett upplyst område eller i ett låst garage är andra tips. Registreringsskyltar är lätta att plocka bort, konstaterar Magnus Mohlin och tipsar om att ge mopeden en personlig märkning för att öka chansen att få tillbaka den efter en stöld.

– Du kan till exempel gå via Stöldskyddsföreningen eller du kan rista in ett märke i den, gärna dolt.

Färre cykelstölder

Antalet anmälda cykelstölder har inte ökat. Tyresö ligger i år på den lägsta nivån sett till de senaste fem åren. 131 cykelstölder anmäldes under årets första tio månader, att jämföra med 150 samma period i fjol.