– Vi vill bygga en levande stad där det är självklart att cykla och promenera. För att nå dit är hyrcyklar en värdefull pusselbit. Nu ser vi till att det blir enklare för stockholmare och besökare att njuta av resten av sommaren på cykel, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) i ett pressmeddelande.

På lördag 1 juli rullas de första 100 elhyrcyklarna ut på innerstans gator. Under månaden ska de öka till 1 500 över hela Stockholm, med handbroms, cykelkorg, inbyggd tramphjälp och extra breda däck.

De kan parkeras i cykelställ, elsparkcykelrutor och i målade hyrcykelrutor som tidigare användes för nu uppsagda City bike efter debaclet med cyklar som gått itu och en person hamnade på sjukhus i maj.

Ny hyrcykel i Stockholm. Ridemovis cykel hyrs med en app.

Ny hyrcykel i Stockholm. Ridemovis cykel hyrs med en app.

Stockholms stad

Stockholms har fått hyrcyklar – igen

Det tog fem år för Stockholms stad att förhandla fram ett avtal för hyrcyklar innan Citybike till slut rullade ut sina italiensk-tillverkade cyklar för lite över ett år sedan. I juni lovade staden nya hyrcyklar till sommaren.

När de fem stora elsparkcykelbolagen dissade avtalet klev Ride movi fram med en ansökan. Istället för en upphandling ger staden dem ett tillstånd att ställa ut sina cyklar.

Det italienska företaget finns i bland annat Milano, Barcelona och Aten, samt Malmö, Uppsala och Lund.

– Vi ser mycket fram emot att komma till Stockholm. Det är en tillgänglig stad med god cykelinfrastruktur. Våra cyklar är marknadsledande med den senaste teknologin och vi är glada att kunna erbjuda både elcyklar och elsparkcyklar till stadens invånare och besökare, säger Alessandro Felici, vd på Ridemovi, i pressmeddelandet.