De som laddat ner Stockholm Ebikes app mottog beskedet på tisdagsförmiddagen. Företaget har valt att pausa all uthyrning av elcyklar efter en olycka där ramen på cykeln gått sönder.

– Vi har samlat in fyra cyklar där ramen lossnat från svetsningen fram i styrstaget och åtta cyklar med sprickor i ramen. Vi ser allvarligt på händelsen och har beslutat att pausa vår tjänst och samla in samtliga cyklar för besiktning och säkerhetskontroll, säger Henric Hedenqvist, vd på Stockholm Ebikes, i ett pressmeddelande.

En person har skadats i samband med att ramen på en elcykel lossnade.

"Cykeln har gått i två delar"

– En herre har varit ute och cyklat och cykeln har gått i två delar. Vi har kontakt med honom. Det är inte livshotande, jag vet inte exakt, men han vårdas på sjukhus. Det är olyckligt att det här sker, säger Henric Hedenqvist till SVT.

För att undvika fler olyckor har Stockholm Ebikes börjat samla in alla elcyklar för säkerhetskontroll. Det är oklart när cyklarna ska gå att hyra igen men enligt Hedenqvist är systemet förhoppningsvis igång igen nästa vecka.

– Men vi måste få in mer information från vår servicepersonal och underleverantör för att kunna berätta mer om orsaken till felet och hur vi löser det.

Malinda Flodman, pressansvarig på Trafikkontoret på Stockholms stad, säger att det är "bra att vi inte har farliga cyklar ute" och hoppas få mer information från Stockholm Ebikes snart.

Återkommande problem

Ända sedan lanseringen i maj 2022 har utrullningen av cyklarna kantats av problem. Det har tagit tid att få ut cyklar, och de har dessutom dragits med tekniska svårigheter.

Utöver det har Inurba Mobility, företaget som tagit fram systemet, fått vite på 17 miljoner kronor från Stockholms stad, eftersom de enligt staden inte har levt upp till avtalet.