Under pandemin har Skärholmens stadsdelsförvaltning märkt ett allt större intresse bland Skärholmsbor att vara ute i naturen.

– Pandemin har gjort att fler och fler hemestrar och trycket i Sätraskogen ökar, säger Johan Kling (C), ordförande i stadsdelsnämnden.

Nu ska nämnden ansöka om cirka 1,2 miljoner kronor ur stadens fond Stockholm vid vatten för att kunna förbättra miljön vid badplatser runt om i stadsdelsområdet.

Här planeras förbättringar

De vill bland annat bygga en bastu vid Sätrabadet, något som länge efterfrågats av boende i området som bildat en egen bastuförening som är redo att rycka in och driva den.

Vid Johannesdalsbadet i Vårberg vill de anlägga en ny grillplats och rusta upp bänkar, bord och papperskorgar,

Och solbryggan vid Fiskarfjärdsstranden ska rustas upp och parkbänkar och skräpkorgar vid stranden byts ut.

Tusculums udde, längs Skärholmens strandstig mellan Johannesdals gård och Skärholmens gård, är i dag en informell grillplats med panoramavy över Fiskarfjärden och Mälaren. Här vill stadsdelsnämnden anlägga en formell grillplats med en stor grill, rustika bänkar av naturträ samt en papperskorg.

– Det är bra att vi har en attraktiv strandlinje där människor kan tillbringa sin fritid och bada och gå ut och sätta sig och grilla på sommarkvällar. Det skapar och trygghet och rörelse i området, säger Johan Kling.

Stadsdelsförvaltningen hoppas få ett förhandsbesked innan sommaren om de får pengarna. Det sökta beloppet motsvarar hälften av kostnaden, resterande står stadsdelen för.

Hur fort kan det bli verklighet?

– Det beror på hur lång tid upphandlingen tar, men förhoppningsvis innan årskiftet, säger Johan Kling.