Söderbysjön: "Bajskrattan" hänger kvar

På förslag från allmänheten kom i våras att en "kratta" skulle hängas upp vid Söderbysjön så att alla som ville kunde plocka upp bajs från gässen, då det både är ofräscht och kan orsaka dålig badkvalité.

  • Publicerad 08:00, 31 jul 2021

Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen, var med och verkställde förslaget.

– Vi tog dit en stallgrep så att man kan ta bort skiten och lägga den i papperskorgen. Hittills har den hängt kvar, sa han tidigare i sommar till Mitt i.

Bra intiativ

När Mitt i är på plats kan det konstateras att grepen, alias "bajskrattan", hänger kvar vid informationstavlan.

Badgästen Daniel Söderberg från Skarpnäck sitter på en klippa efter att ha tagit en cykeltur till Söderbysjön.

– Det är väldigt fint här vid stranden. Jag är inte här så ofta, men har inte märkt av några gäss. Det är bra att de har hängt upp en kratta vid stranden om det skulle behövas, säger han.

Bortjagade av hundar

Inte heller Lasse Wrennmark som brukar promenera förbi Söderbysjön med sin hund Annie har märkt av några kanadagäss på försommaren, men de sista veckorna säger han att de har börjat dyka upp.

– Annie är alltid kopplad, igår när vi kom hit var det säkert femton gäss långt uppe på stranden. Hon reagerade instinktivt och försökte jaga ner dem alla i sjön. Fåglarna reagerade snabbt och försvann ner i vattnet. Efteråt kom det fram flera personer och tackade oss, säger han.

Skjuter av gässen

Robert Sköld berättade tidigare i sommar för Mitt i att man förr har skjutit av gäss.

– Jag vet inte om det kommer att ske eller har skett i år, men man har gjort det förut, sa han i samband med det.

På stranden ligger Malin Brandt, som har bott i Bagarmossen i 24 år, och löser korsord, hon märker inte av särskilt många gäss sedan man sköt bort ett stort antal för några år sedan.

– Att det är några gäss på stranden idag kan bero på att det var en man här tidigare och matade änderna vid strandkanten. Det lockade även till sig gässen, som sedan stannade kvar, säger hon.

Badet ligger inom Nacka kommun och deras friluftsområde, intill Björkhagen, men det är Stockholms stads idrottsförvaltning som ansvarar för driften.