”Det är viktigt att påpeka att kostnadsfrågan aldrig är en faktor i beslut om LSS insatser. Det är också viktigt att komma ihåg att de flesta som ansöker om insatser från socialtjänsten får dem beviljade, och de fallen hör vi inte talas om”.

Det skriver Österåkers nyligen tillträdda socialdirektör Mona Bakhshi Poor när Mitt i undrar hur hon ser på att kommunens svagaste invånare måste driva juridisk process för att få rätt mot kommunen.

Inte anmärkningsvärt

Att en av fem som överklagat till Förvaltningsrätten får rätt tycker hon inte är anmärkningsvärt.

”Jag anser inte att det är en korrekt beskrivning av siffrorna. Det riktiga vore att inkludera alla våra beviljade insatser och notera att ett fåtal av dem gjorde förvaltningsrätten annan bedömning på” skriver hon, och menar att domstolarna på så vis hjälper kommuner att bli bättre i sina bedömningar i biståndsärenden.

”Jag vill framhålla att jag ser positivt på granskning av vår verksamhet”.

Mona Bakhshi Poor kommenterar också att kommunens socialtjänst i över tio år anlitat jurist- och konsultföretaget Kommunlex – även för LSS-ärenden – något som TV4:s Kalla Fakta och SVT tidigare rapporterat om.

Mona Bakhshi Poor är sedan i höstas socialdirektör i Österåkers kommun.

Mona Bakhshi Poor är sedan i höstas socialdirektör i Österåkers kommun.

Sussi/Österåkers kommun

”Att söka vägledning från en extern part för att säkerställa korrekt tillämpning av lagen eller vägledning i hur bli bättre att nå behandlingseffekt ser jag inte som ett problem”.

Hon skriver också att hon ser positivt på att kommunen efter den senaste tidens medierapportering nyligen beslutat att tillsätta en extern utredning om LSS-verksamheten.

”Med det sagt vill jag vara tydlig med att vi kommer att noga följa resultaten från den externa utredningen och lyhört vidta eventuella åtgärder som föreslås” skriver Mona Bakhshi Poor.

LÄS MER:

Österåkersbor får processa mot kommunen för LSS-stöd