Med sommaren bakom sig kan Kungliga hovstaterna konstatera att de fortsatt ligger en bra bit efter antalet besökare på Kina - och Drottningholms slott under sommarsäsongen.

Även om ett visst uppsving noterades i fjol är de långt efter 2019. Året före pandemin används som referenspunkt för rättvisa jämförelser.

– Vi når upp till cirka 60 procent på Drottningholm och cirka 40 procent på Kina, säger Helena Chreisti, enhetschef marknad och pedagogik vid Kungliga hovstaterna.

Färre utländska turister

Som en bakomliggande orsak lyfter hon kriget i Ukraina.

– Vi ser även på våra andra slott att vissa nationaliteter inte kommer alls nu, till exempel besökare från Ryssland. Sedan kommer de större kryssningsfartygen med rutter till Sverige, Finland och Sankt Petersburg inte i lika stor utsträckning till oss.

Amerikanska turister lyser även de mer med sin frånvaro.

– Många känner en viss oro för hela området nära kriget, säger hon.

Bygget av Förbifart Stockholm och breddningen av Ekerövägen ser Helena Chreisti som andra bidragande orsaker.

– Det påverkar framför allt att reseföretagen inte tar sig till oss. När de kommer med bussar har de ofta väldigt tight tidsplan. De ska till Vasamuseet, Stadshuset och Drottningholm till exempel. När det blir bilköer väljer de andra besöksmål, säger hon.

Analysen görs genom att det är färre bussar på området och att färre turister har researrangörsrabatt på inträdet.

Peter Henricson, Sverigechef på Strömma som bland annat ordnar båtresor till Drottningholm, känner igen bilden.

– Vi kan se färre bussgrupper jämfört med tidigare år och avsevärt färre jämfört med innan pandemin. Gruppresebeteendet har till viss del ändrats, säger han.

Effekt senare

För att nå 2019 års siffror tror Helena Chreisti på fortsatt nära samarbete med Visit Stockholm för att locka fler turister till Stockholm. Dessutom tror hon att arrangemang som firandet av kungens 50 år på tronen ger effekt senare.

– Det gör att hela området får uppmärksamhet och det får en positiv följdeffekt precis som det har varit när det har varit kungliga dop och bröllop. Då kommer besökarna nästa sommar. Man får upp ögonen för platsen och börjar planera, säger Helena Chreisti.

En måndag i slutet av september rör sig italienaren Andrea Rossi med sin familj i slottsträdgården.

– Jag tror fler skulle lockas hit om kungafamiljen visade sig ute bland folk mer. Sedan kanske om man kunde gifta sig i slottet. Det kan man i många italienska slott, säger han.