I Drottningholms slottspark lyser solen på de turister som strosar runt det ståtliga slottet och promenerar i de gröna trädgårdarna.

Några som är på besök i Sverige för första gången är tyskarna Traude och Volke, som rest från sin hemstad Frankfurt för att uppleva sommaren i Sverige. Först ut är Drottningholms slott.

– Vi var precis inne i slottet, det var intressant och kul att alla rummen var så olika. Miljön här runt om är också jättefin, vi hoppas på att få en skymt av drottning Silvia sen, säger Volke med ett stort leende.

Brommaborna Johan och Tuva Spångö däremot är vana besökare, och är här för tredje sommaren i rad. Denna gång för att visa upp slottet för sina finska vänner.

– Våra gäster är förtjusta i kungligheter, så vi tänkte att detta var en perfekt utflykt. Denna gång blev det inget besök för mig och Tuva inne i slottet, utan vi hänger här utanför medan våra vänner får utforska slottets insida, säger Johan Spångö.

Besöksantalet sakta uppåt

Under pandemiåren 2020 och 2021 sjönk besöksantalet på slottet rejält. Morgan Gerle, chef för publika avdelningen Kungliga slotten berättar att man ännu inte nått upp i samma besöksantal som före pandemin.

– Vi har kanske 55 procent av besöksantalet vi hade om man jämför med 2019, men vi ska komma ihåg att högsäsongen för Drottningholms slott inte är förrän augusti-september, då många européer har sina semestrar. Men det har verkligen varit över förväntan med tanke på världsläget.

En annan populär turistattraktion i kommunen är Birka vikingaby på Björkö, som haft en blandad start på säsongen.

– I maj och juni kom det massor med besökare, men i juli började det gå ner. Då blev vi lite oroliga, men nu har det äntligen börjat komma fler igen. Vi har inte kommit tillbaka helt efter pandemin, men ser ljust på framtiden och jobbar för att det ska bli som vanligt, säger Veronica Björkman, destinationschef på Birka.

Färre utländska turister

Tillbaka på Drottningholms slott har familjen Steen precis anlänt från Karlskrona.

– Vi är här på semester för att uppleva Stockholm. Det är jättevackert här på Drottningholms slott och det är barnens första gång här så det är roligt att visa dem, säger Sandra Steen.

Att ta båten från Stadshuskajen till Drottningholm är en vanlig resväg för såväl turister som stockholmare. På Strömma har man märkt av att pandemin fortfarande sätter sina spår, särskilt gällande utländska gäster.

– Än är vi inte tillbaka till de nivåer som vi hade före pandemin, det märks fortfarande att det är en hel del utländska gäster som inte hittat tillbaka än. Vi tror att det kommer bli betydligt bättre säsongen 2023, då hoppas vi kunna komma i nivå med före pandemin, säger Peter Henricson, affärsområdeschef Strömma Sverige.