När en flicka omkom vid Slagstabadet i Botkyrka förra året fick räddningspersonalen springa en bra bit för att komma fram till stranden. Händelsen vid Slagstabadet är inte den enda senaste åren när räddningsfordon haft svårt att komma fram.

Även vid en drunkningsolycka med dödlig utgång vid Gömmaren i Huddinge sommaren 2019 hade badgäster ställt sig i vägen för räddningsfordonen.

Enligt Björn Westerdahl, tillförordnad kommunikationschef, på Storstockholms brandförsvarsförbund, har felparkerade bilar varit ett återkommande problem vid räddningsinsatser de senaste åren.

P-kaos förra sommaren

Mellan 1 maj och 29 juni i år ryckte brandkåren ut på 13 larm om drunkningsolyckor och olyckor vid bad. Och även i år har brandkåren haft problem att komma fram.

– På några platser har det varit svårt att komma fram på grund av felparkerade bilar, och det kan absolut inverka på utgången av en räddningsinsats, säger Björn Westerdahl.

Förra året kom rapporter om p-kaos vid bland annat Mälarhöjdsbadet. Men hittills i år har p-situationen mestadels sett bra ut vid Mälarhöjdsbadet, Sätrastrandsbadet och Johannesdalsbadet, enligt stadens trafikkontor.

– Det är till och med så att parkerings- och juridikavdelningen reagerat på att man fått in så få klagomål, säger Joakim Svensson, kommunikatör på trafikkontoret.

Enligt Skärholmens stadsdelsförvaltning tog stadsdelen intryck av utryckningssvårigheterna vid dödsolyckan vid Slagstabadet. Och efter förra sommarens p-kaos tittar man också på åtgärder vid baden. Några saker är redan genomförda (se faktarutan). Sedan tidigare håller även stadsdelens parkpersonal koll.

– Vi har parkpersonal i egen regi och har daglig kontakt med polisen och trafikkontorets p-personal kring parkeringssituationen, säger enhetschefen Sofie Möller.