Det har varit högljutt kring situationen på Hirdvägen och norra Norrskogsvägen i Norsborg efter att det blev känt att de 74 hushållen där kan behöva stå för kostnaden för ett helt nytt fjärrvärmenät för 30 miljoner kronor. Annars riskerar de att frysa från och med april 2024.

Det är Södertörns fjärrvärme (SFAB) som levererar värme till grannarna, och moderbolagets vd Adam Brännström har tidigare sagt till Mitt i att han anser det otroligt att grannarna skulle behöva stå för hela kostnaden själva.

Nu har grannarna anmält ärendet till Energimarknadsinspektionen, där de bland annat vill att inspektionen ska titta på om SFAB:s agerande är förenligt med fjärrvärmelagen.

Ett praxisfall

Hussein Abdirisak är analytiker på Energimarknadsinspektionen och handlägger grannarnas anmälan.

– Vi fick in anmälan den 9 november. Nästa vecka vet vi ifall Energimarknadsinspektionen kommer att göra en granskning eller inte av ärendet, men vi ser med stort allvar på den här situationen, säger han.

Abdirisak lyfter fram att myndigheten inte har fått in någon liknande anmälan tidigare, vilket kan göra utgången av situationen i Norsborg vägledande inför liknande situationer runt om i landet.

– Vi har aldrig tidigare fått in en anmälan där fastighetsägarna ska stå för kostnaden av ett nytt fjärrvärmenät. Det skulle absolut bli ett praxisfall när vi nu inte har något att jämföra med. Det lär vara många kommuner som följer utgången av det här fallet, säger han och poängterar att inget beslut i frågan har fattats.

Branschavtalet hotat

Samtidigt har Konsumentverket hotat att riva upp branschavtalet med Energiföretagen om SFAB kör på med sitt förslag. Något som Svenska dagbladet var först med att uppmärksamma.

– Skulle det här tillämpas, tvekar vi inte att säga upp branschöverenskommelsen, säger Gabriella Fenger-Krog som är chef vid rättsenheten för energifrågor vid Konsumentverket, till SvD.

Även branschorganisationen Energiföretagen ser med oro på det som SFAB nu försöker driva igenom.

– Vi ska inte och kan inte lägga oss i medlemsföretagens affärer. Men jag vill vidhålla att branschen i stort inte gör så här, och att kunden inte ska behöva hålla reda på hur gamla ledningarna är i gatan, säger Daniel Lundqvist, marknadsansvarig inom fjärrvärme, till SvD.

Han menar också att nyanslutningsavgifter är inget som har "varit uppe till någon branschdiskussion".

Även intresseorganisationen Villaägarnas riksförbund går i samma linje.

– Har man väl betalat sin anslutningsavgift så har man gjort det. Det är samma grej med avlopp, och det är knappast någon diskussion eller debatt om befintliga kunder ska betala en ny anslutningsavgift för att man byter ut rören i avloppsnätet, säger Jonathan Lindgren vid Villaägarnas riksförbund, till Mitt i.