Eva Karlsson är i full gång med att förbereda inför dagens lunch, med fläskpannkaka på menyn. 1993 köpte hon och Gillis Andersson restaurang Löwenbräu.
Men 32 år på Fridhemsplan får räcka – nu byter områdets klassiker ägare.
– 32 år är en lång tid och vi som är inblandade börjar bli till åren, säger Eva Karlsson.
Hur känns det att sälja efter så lång tid?
– Både ledsamt och befriande. Men det är inte helt enkelt känslomässigt.
Stockholmskrogen Löwenbräu har 115 år på nacken. Tidigare låg ölhallen på Jakobsgatan, men sedan 1971 är Fridhemsplan 29 adressen.
Stockholmskrogen Löwenbräu har 115 år på nacken. Tidigare låg ölhallen på Jakobsgatan, men sedan 1971 är Fridhemsplan 29 adressen.
Christian Lärk
Många stammisar
Stammisarna är många, och enligt Eva Karlsson har en del av dem varit lite oroliga över vad som ska hända efter försäljningen.
– Men vad vi har förstått kommer de nya ägarna inte att göra några drastiska förändringar, säger hon.
Den nya ägaren heter Hasse Celep och driver sedan tidigare Guldhörnan i Blåsut, söder om stan.
– Löwenbräu är en fantastisk, anrik restaurang. När jag klev in kändes det som att resa tillbaka till Tyskland i början av 1900-talet. Vi ska bara restaurera och fräscha upp – utan att förstöra stämningen, säger han.
I rummet längst ned finns ett bord med mynt som många stammisars namn har ingraverats.
Christian Lärk
Tyska rätter
Namnet Löwenbräu ska leva vidare och ölen med samma namn blir kvar. Men skylten ska bytas ut, markiser sättas upp och en stor – delvis inglasad – uteservering ska byggas.
– Jag tycker det är så synd att en så fin restaurang inte har en uteservering.
Nya ägaren Hasse Celep tänker satsa på stor uteservering på Löwenbräu.
Christian Lärk
De tyska rätterna blir kvar, likaså den svenska husmanskosten. På luncherna kommer fler alternativ att finnas – tio om dagen.
– Jag tror att alla kommer att bli jättenöjda, säger Hasse.
Lokalen byter ägare i januari.