Foto: Kollage Mitt i Stockholm

Sex års fängelse för köp av 20 kilo amfetamin

Solna tingsrätt har nu dömt en en man i 25-årsåldern från Hallonbergen för att ha köpt 20 kilo amfetamin i avsikt att sälja det vidare. Mannen ska sitta sex år i fängelse för brottet.

  • Publicerad 13:04, 2 sep 2021

Mitt i berättade tidigare i augusti om mannen från Sundbyberg som åtalades för att ha köpt in stora mängder amfetamin våren 2020. Mannen har nu dömts till sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

Mannen åtalades för att ha köpt in 66 kilo amfetamin som levererades ut vid fem olika tillfällen. Men enligt domen räcker åklagarens bevisning bara för att styrka en av leveranserna – 20 kilo amfetamin som kördes till Sollentuna.

Encro-bevisning

Redan förra året dömdes kuriren i fallet – även han en Sundbybergsbo. Att det dröjde ändå till nu innan domen mot 26-åringen föll beror att det handlar om ett så kallat Encrochat-ärende – alltså en krypterad telefon har använts, men som myndigheterna lyckats knäcka.

– Det tog lite tid innan vi kunde identifiera vem som var användaren av ett visst Encro-konto som jag menar är knutet till honom, sa kammaråklagre Eva Wintzell till Mitt i under en av dagarna som rättegången pågick.

Nekar

Mannen har nekat till att anklagelserna, men tingsrätten menar att det är ställt bortom rimligt tvivel att den nu dömde mannen är samma person som anskaffat de 20 kilona amfetamin och 26-åringen ska nu sitta sex år i fängelse.

Hans försvarsadvokat Björn Sandin säger till Mitt i att han och hans klient är nöjd med att tingsrättens bedömning att stryka fyra av de leveranser som åklagaren menade att hans klient legat bakom.

Angående den överlåtelse i Sollentuna som mannen ändå döms för håller försvaret inte med åklagarens och domstolens resonemang om att det finns omständigheter som talar för att han är den personen i som ingick i Encrokommunikationen.

– Min klient har hela tiden bestämt förnekat till att han är en part i de här diskussionerna, säger Björn Sandin som i nuläget inte kan svara på om domen kommer att överklagas, även om det skulle vara i linje med hans klient inställning till anklagelserna.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15

Nu stiger smittan igen

Nyheter Fler fall av covid-19 i Solna och Sundbyberg. Allt fler testar positivt för covid-19 i Solna och Sundbyberg. Det visar den senaste statistiken.lördag 18/9 10:15