Nu har trafiknämnden i Region Stockholm fattat sitt beslut: Depån till den nya t-banelinjen mellan Älvsjö och Fridhemsplan ska ligga i Älvsjö industriområde. Det blir alltså där som tågvagnar ska stå uppställda för reparation, underhåll och annat.

Det här är goda nyheter för Älvsjö AIK. Beslutet gör det nämligen möjligt att frakta en jättelik tunnelborrmaskin genom en arbetstunnel, från depån i industriområdet till startpunkten för själva t-banebygget.

Den ursprungliga planen var att frakta tunnelborrmaskinen via en arbetstunnel från Älvsjö IP. Blir det inte så kan den yta som fråntas Älvsjö IP under byggperioden minskas. Det har Älvsjö AIK kämpat hårt för, genom att starta upprop och genom att uppvakta politiker och tjänstemän.

– Vi har en bra dialog med Älvsjö AIK och de vet att vi jobbar med att minimera intrånget på de ytor som används för idrottsverksamhet, säger Johan Brantmark, chef för bygget av tunnelbanan till Älvsjö.

Johan Brantmark, chef för bygget av tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö, hos Region Stockholm.

Johan Brantmark, chef för bygget av tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö, hos Region Stockholm.

(c)copyright jann@lipka.se

Färre schaktmassor

Hos Älvsjö AIK ser man beskedet som en seger. Region Stockholm behöver fortfarande använda en del av grusplanen, för att bygga en arbetstunnel fram till den nya t-banestationen, men ytan behöver inte vara lika stor och det blir inte lika mycket schaktmassor att frakta bort.

"Ytan är minskad och lämnar 1/3 kvar till oss för parkering, kullarna är räddade och det antal lastbilar som ska rulla är minimalt jämfört med det som presenterades för oss i oktober", står det på fotbollsklubbens webbsida.

– Vi tycker att det här är mycket bättre. Men det är fortfarande viktigt att vi får ersättning för den yta som ändå förloras under byggtiden, säger Jonas Holtbäck, sportchef för barn och ungdom, till Mitt i.

De gröna kullarna bakom ingången till Älvsjö IP blir intakta i den nya planen som Region Stockholm gjort.

De gröna kullarna bakom ingången till Älvsjö IP blir intakta i den nya planen som Region Stockholm gjort.

Märta Lefvert

Värnar säkerheten

Älvsjö AIK tänker fortsätta att bevaka att säkerheten blir bra för de hundratals barn som ska ta sig till och från idrottsplatsen under de nio år t-banebygget väntas ta.

Dessutom är klubben på tårna inför stadens planer på att flytta Älvsjö IP till ett stort idrottskluster, i samband med att Älvsjö förtätas med 7 000 bostäder.

– I den processen vill vi vara en aktiv part, säger Jonas Holtbäck.

Politiker ställde krav

I Stockholms stad har framför allt Moderaterna och Centern gått ut och krävt mer skonsamma alternativ för Älvsjö IP, som ligger på stadens mark.

– Vår ingång har alltid varit att staden, som trots allt äger marken, bättre måste värna om alla barn och unga som skulle ha drabbats av det tidigare alternativet. Därför känns det bra att man nu tänkt om och att Region Stockholm till slut vägt in värdet av idrotten, säger oppositionsborgarrådet Jonas Naddebo (C) till Mitt i.